ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 291 / 292 / 293 >

Zware eis mishandeling Sprinter

donderdag 15 mei 2003

door Peter van de Stadt
Voor de Haagse kinderrechter is door het Openbaar Ministerie een zware straf geëist tegen een 18-jarige Zoetermeerder: 2½ jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De jongen wordt als hoofddader gezien van de ernstige mishandeling van een 20-jarige Zoetermeerder en zijn 18-jarige zus, 18 oktober vorig jaar in de Sprinter.

Officier van justitie mevrouw mr. Kattouw noemde het door de jongen en zijn vrienden toegepaste geweld in de Zoetermeer Stadslijn 'weerzinwekkend en niet te begrijpen'. Volgens haar blijft echter, ook na de zitting van gistermiddag, de waarom-vraag overeind. "Het is onbegrijpelijk dat ze zo als beesten tekeer zijn gegaan. Compleet door het lint", sprak de officier van justitie.
Ze eiste de straf voor poging doodslag, openlijke geweldpleging en zware mishandeling in vereniging. Hierbij liet ze ook meewegen dat de verdachte eerder al, in september 2002, betrokken was bij een vechtpartij. Toen kreeg hij van de kinderrechter een maand celstraf voorwaardelijk. Als het aan de officier van justitie ligt, zit hij die straf dus ook uit.
Naast de 18-jarige Zoetermeerder kwam gistermiddag ook een 16-jarige mededader voor de kinderrechter. De zaak tegen hem werd aangehouden, omdat de psychiatrische rapportage nog niet rond was.

Het tweetal maakte deel uit van een groep van twaalf Antilliaanse jongeren, die zoals gezegd 18 oktober vorig jaar in de Sprinter een broer en een zus uit Zoetermeer zeer ernstig mishandelden. Beide slachtoffers hebben aan het incident blijvende gevolgen overgehouden. De zus heeft gehoorverlies en wellicht blijvende schade aan het trommelvlies. De broer, die het zwaarst werd mishandeld, heeft nog steeds problemen met een oog, naast andere lichamelijke en psychische problemen.

Eerder, begin maart, werden door de Haagse kinderrechter al zware straffen opgelegd aan twee meisjes van 15 jaar uit Zoetermeer. Voor hun aandeel in de mishandeling in de Zoetermeer Stadslijn kregen zij een jaar in een jeugdinrichting en verplichte poli-klinische behandelingen in speciale klinieken voor jeugdige criminelen.

Onenigheid
De ontsporing van de groep in oktober vorig jaar ontstond na wat onenigheid tussen de Antilliaanse jongeren en een groep 'skinheads' zoals de Haagse kinderrechter mevrouw mr. C. Dettmeijer-Vermeulen het noemde.
De 20-jarige broer en zijn 18-jarige zus zouden later verklaren daar part noch deel aan te hebben gehad, maar verderop op Sprinter-station Leidsewallen op de trein zaten te wachten. De Antilliaanse jongeren, die daar ook instapten, meenden echter dat ze wat hadden geroepen.
"Ze hadden opmerkingen gemaakt over zwarten en negers. Wat racistische opmerkingen. Nee, ik was daar niet boos over. Ik wilde alleen met ze praten", antwoordde de verdachte op de vraag van de kinderrechter, wat er nu precies was gebeurd.
"Maar van praten is niet zoveel terecht gekomen. De zus werd als eerste door anderen geslagen, waarop de broer er logischerwijs tussen probeerde te komen. En toen begon u", hield de kinderrechter de verdachte voor.

Die ontkende echter de 20-jarige broer tegen het lichaam of het hoofd te hebben geschopt. "Ik heb hem drie stompen tegen zijn borst gegeven en een paar keer tegen zijn benen geschopt. Nee, ik heb heel zeker niet tegen zijn hoofd geschopt", sprak de 18-jarige Zoetermeerder.
Kinderrechter Dettmeijer-Vermeulen hield hem echter de vele getuigenverklaringen voor, die van het tegendeel spraken. "Verschillende mensen getuigen dat u degene bent geweest die, zich vasthoudend aan een stang, de broer tegen het hoofd heeft geschopt. En niet één keer, maar verschillende malen.
Vervolgens zijn er meer jongens op hem in gaan trappen. Op zijn lichaam en hoofd, terwijl hij op de grond lag."

'Koude rillingen over mijn rug'
Ondanks een vijftal getuigenverklaringen van zowel mede-daders als passagiers in de Sprinter bleef de 18-jarige verdachte ontkennen de 20-jarige Zoetermeerder tegen het hoofd te hebben geschopt.
"Op 8 oktober vorig jaar is er toch wat anders gebeurd. Het is er ongelooflijk hard aan toe gegaan. En ze hebben het over jou als degene die het eerste is begonnen; die de leider van de groep was", sprak de Haagse kinderrechter mr. Dettmeijer-Vermeulen tegen de verdachte. Die schudde het hoofd. "Ik was niet de leider en heb hem niet tegen zijn hoofd geschopt. Ik weet niet waarom ze dat zeggen. Het is allemaal zo snel gegaan." De kinderrechter: " Zelfs een paar van uw vrienden hebben verklaard dat u de broer tegen het hoofd heeft geschopt. Eentje heeft u ook een vuistslag zien geven. Hij verklaarde zelfs dat de manier waarop ze tekeer gingen, niet normaal was. Waarom zou hij dat zeggen als het niet waar is?" De verdachte: "Ik weet het niet." De kinderrechter: "Je had het normaal kunnen uitpraten. Je had weg kunnen lopen. Maar in plaats daarvan heb je actief en keihard meegedaan."
De ontkenning van de verdachte dat hij ernstige feiten had gepleegd, deden officier van justitie mevrouw mr. Kattauw bijna ontploffen. "Vond je het leuk, kreeg je er een kick van?". De verdachte hierop: "Nee, ik voelde niks. Het was niet leuk. Ik trap toch niet voor de lol op mensen in."
Officier van justitie Kattauw vond het maar 'kletspraat'. "Er is heel kort gepraat en vervolgens heel veel geweld toegepast. Dat heeft een enorme impact gehad op de slachtoffers. Ze zijn heel lang van school geweest, hebben nog steeds fysieke problemen en angstgevoelens. Als ik bovendien aan de hand van de getuigenverklaringen lees wat er allemaal is gebeurd, dan lopen de koude rillingen mij over de rug. Dan word ik onpasselijk. En hier ter zitting krijg ik nu niet bepaald het idee dat hij schuldgevoel heeft tegenover de slachtoffers. Ik vind dat heel triest", meende mr. Kattauw. Aan het einde van de zitting, toen de verdachte het laatste woord had, sprak de 18-jarige verdachte uit Zoetermeer alsnog excuses uit. "Ik heb wel degelijk spijt en ik bied excuses aan." Eerder had zijn moeder ter zitting al wat gezegd. "Ik leef heel erg mee met de tegenpartij. Ik had nooit gedacht dat mijn zoon dit zou doen. Hij is een lieve, intelligente jongen. Maar hij moet straf krijgen. Dit mag hij nooit meer doen. Hij heeft mijn hele familie kapot gemaakt."

Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer 15 mei 2003

Aanvulling
De jongen kreeg twintig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Daarbij komt nog één maand cel voor een eerder vergrijp. Voor openlijke geweldpleging had hij een maand voorwaardelijk staan, die nu omgezet is in onvoorwaardelijk. Naast de celstraf moet de veroordeelde ook medewerking verlenen aan rapportages en hulptrajecten.

Bron: Haagsche Courant editie Zoetermeer 30 mei 2003
Bericht toegevoegd op 21 november 2003

Twee jaar celstraf voor geweld in trein

De 19-jarige Zoetermeerse hoofdverdachte van de ernstige mishandeing van een 20-jarige Zoetermeerder en diens 18-jarige zus in de Sprinter op de Zoetermeer Stadslijn is in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat hij daarvan zes maanden niet hoeft uit te zitten als hij zich binnen twee jaar niet weer schuldig maakt aan een geweldsmisdrijf. Een 17-jarige medeverdachte wordt voor onbepaalde tijd, maar met een maximum van zes jaar, in een gesloten inrichting voor psychisch gestoorde jeugdigen geplaatst. De twee begonnen 18 oktober vorig jaar zonder enige reden te schoppen en te slaan. De slachtoffers liepen blijvend letsel aan oog en oor op.

Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer van 15 november 2003
Bericht toegevoegd op 25 november 2003


Bericht geplaatst op vrijdag 21 november 2003
Bron: zie bericht
Meer nieuwsberichten over | 18 oktober 2002

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |