ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 326 / 327 / 328 >

Rijk tegen komst pand bouwbond AVBB

woensdag 13 augustus 2003

Het rijk wil niet dat aan de Zilverstraat in Zoetermeer, langs de A12, een nieuw hoofdkantoor wordt gebouwd voor de werkgeversorganisatie in de bouw, de AVBB. Twee ministeries (Verkeer & Waterstaat en Vrom) zijn tegen het bouwplan, omdat zo'n belangrijk kantoorpand volgens hen alleen op een plek met hoogwaardig openbaar vervoer mag.
"En dat is deze locatie niet, en dat wordt het ook niet", zegt vertegenwoordiger Van der Ham van Verkeer en Waterstaat. Hij wijst daarmee de argumenten af van de gemeente Zoetermeer. Woordvoerder Boelema vindt vestiging van het zogenoemde Bouwhuis van de AVBB, op enkele honderden meters van NS-station Zoetermeer-Oost, wel te verdedigen. Hij stelt dat op den duur hier 'één keer per tien minuten' een snelbus naar Rotterdam moet gaan rijden (ZoRo-bus). Een ander toekomstplan is aansluiting van de Oosterheemlijn op het hoofdspoor Den Haag - Utrecht. "Daarmee verandert de bouwlocatie wezenlijk van karakter", vindt Boelema. "Binnen een vergelijkbare afstand als die tot de huidige halte Zoetermeer Oost ontstaat dan een hoogwaardiger knooppunt voor openbaar vervoer."
Het rijk is niet onder de indruk van deze Zoetermeerse argumenten. Volgens zegsman Van der Ham heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat van meer af aan bezwaren gehad tegen de voorgestelde bouwplek in Zoetermeer voor de AVNN, die onder leiding staat van oud-minister Elco Brinkman.
"Een kantoor met een dergelijke landelijke uitstraling hoort, dat is het beleid van rijk en provincie, thuis op een knooppunt van een behoolijk cachet. Een hoogwaardig kruispunt is meer dan de kruising van twee belangrijke infrastructurele lijnen. Er dient een compleet pakket aan voorzieningen omheen te zijn gegroepeerd." De twee ministeries hebben de provincieleiding van Zuid-Holland (Gedeputeerde Staten) nu opgeroepen om dit Zoetermeerse bouwplan af te wijzen.
Maar de AVBB heeft de moed nog niet opgegeven. "In september is er een nieuwe bijeenkomst", zegt woordvoerder Paul Wouters. Daar denkt de AVBB nog overtuigende argumenten te kunnen tonen aan de ministeries.

Bredere bestemming
"We willen laten zien dat het gebouw een veel bredere bestemming heeft dan alleen kantoor. Belangrijk is het ontmoetingscentrum, waar de bouwwereld bij elkaar komt. Daar gelden andere normen voor.
Wethouder Bé Emmens van economische zaken denkt eveneens dat de bui zal overwaaien. "Ik ga ervan uit dat er in september een goed advies ligt." Hij wil de ministeries masseren met een oplossing voor de verwachte toename van verkeer door vestiging van het Bouwhuis. "Er moet een goed vervoersplan van het bedrijf liggen."
Luidt in september nog steeds een negatief advies, dan is er een serieus probleem. Emmens: "Als dit niet mag, verdwijnt de AVBB uit de regio. Je kan niet zomaar een andere locatie zoeken voor zo'n bedrijf." Voor de AVBB geldt geen alternatieve locatie voor die aan de Zilverstraat. Wouters: "Voor ons móet het deze locatie worden. Het is niet zo dat we nog drie locaties achter de hand hebben." Om de ogen van de Zoetermeerse wethouder Emmens is de weerstand van de twee ministeries één van de laatste stuiptrekken van de bemoeizucht van het Rijk.
"Het rijk moet zich niet zo bezig houden met gemeentelijk beleid. Dat is een taak voor de provincie. In de toekomst verandert dat ook. Deze invloed van Vrom en Verkeer en Waterstaat is op het randje", stelt Emmens tenslotte.
Het standpunt van de provincie is momenteel onbekend.

Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer van 13 augustus 2003

Aanvulling
Het kantoor mag er toch komen. Het ministerie en de provincie hebben wel een aantal aanvullende eisen. Hoewel er maar 118 parkeerplaatsen mogen komen volgens de provinciale normen, worden er toch 180 aangelegd. Er komen 220 mensen te werken. Het AVBB heeft moeten beloven vergaderingen zo veel mogelijk buiten spitsuren te houden en een pendeldienst op te zetten. Andere auto-beperkende maatregelen zijn: bij werving van personeel voorrang geven aan inwoners van Zoetermeer, strikt toelatingsbeleid in de parkeergarage, vergoeding voor (brom)fietsers, bevorderen van carpoolen en het stimuleren van het openbaar vervoer.
Daarnaast gan stadsgewest Haaglanden en de gemeente zorgen voor goede fietsenstallingen bij station Zoetermeer Oost en een goede loopverbinding van het station naar het kantoor.

Bron: Haagsche Courant editie Zoetermeer van 11 oktober 2003


Bericht geplaatst op zondag 23 november 2003
Bron: zie bericht
Meer nieuwsberichten over | Politiek

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |