ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 376 / 377 / 378 >

Sprinter rijdt door stootblok in chocoladewinkel

zaterdag 13 december 2003

Op zaterdag 13 december 2003 schoot omstreeks 11:30 op spoor 8 van Den Haag Centraal een Sprinter door het stootblok.
De driedelige Sprinter van de Hofpleinlijn, stelnummer 2869, stopte om onbekende oorzaak niet op tijd en duwde het stookblok voor zich uit. Het belande onder de wielen, waardoor de trein opgetild werd en over het voetpad tegen de stationsmuur knalde. Achter deze muur in de hal bevindt zich een chocolaterie welke meteen in puin lag. Een medewerkster raakte bekneld maar kon door omstanders bevrijd worden.

Haaks op de sporen loopt een voetpad, waar op het moment van het ongeluk niemand liep.
Door de botsing is instortingsgevaar ontstaan voor een van de winkelmuren. De brandweer heeft de boel gestut. Het busplatform dat boven station Den Haag Centraal ligt, loopt volgens een politiewoordvoerster geen gevaar.

De sporen 7, 8 en 9 zijn een enige tijd buiten dienst, later werden deze weer in gebruik genomen. Zaterdagavond rond 23:30 was men bezig om de Sprinter weer op z'n draaistel te zetten. Diesellocomotief 6473 sleepte de trein tenslotte weg.

De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat stelt een onderzoek in. Ook de Raad voor de Transportveiligheid stelt een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval in, liet een woordvoerder weten.

Voor foto's: de site van Govert Verberg

'Een ander spoortje en het had zomaar mijn kiosk kunnen zijn'

door Marc Konijn
Blijven we staan of moeten we hard wegrennen? Dat was het eerste wat door het hoofd schoot van Jentske, de verkoopster van Mr Pizza in de hal van het Centraal Station (CS).

"Het was een heel lange klap. Nee, het was eigenlijk meer een geroffel. Echt keihard was het. Ik dacht eerst dat het hele dak van de stationshal naar beneden kwam." Het bleek niet het dak te zijn, maar een trein die niet op tijd kon remmen en bijna de stationshal binnenreed. "Het was een enorm gebulder, en ik had het gevoel dat het recht op me afkwam. Echt indrukwekkend. Maar toen zag ik een hoop stof bij die chocoladewinkel, en mensen die daar gillend wegrenden. Dus ik was hier, aan de zijkant van de hal, wel veilig, dacht ik." Dat gevoel van veiligheid heeft Igor List, de verkoper bij de Free Record Shop, niet meer. "Ik was in mijn eentje in de zaak en heb er eigenlijk niet veel van gezien. Ik hoorde wel heel hard remmen en een doffe knal. Toen ik die rook zag, heb ik uit een soort reflex meteen de winkel dichtgedaan. Met al die rook was ik bang voor giftige stoffen."
De paniek in de stationshal duurde volgens List niet lang. "Sommige mensen begonnen te schreeuwen, maar na een halve minuut was het wel weer rustig. Ik zag dat ze dat meisje van de chocolaatjes uit de kiosk tilden. Die was helemaal panisch van de shock."

Pas later besefte Igor dat hij geluk heeft gehad. "Dat ongeluk gebeurde op spoor acht, hier vlak naast me. Achter mijn kiosk eindigt spoor zes. Tja, als die trein op een ander spoortje had gereden, dan had het zomaar mijn kiosk kunnen zijn. Daar moet je vooral niet te lang bij stilstaan."
Ali, een van de verkopers van de treinkaartjes, zag de stofwolk recht op de loketten afkomen. "Ik ben meteen de hal ingerend, maar er was al hulp genoeg. Van alle kanten kwamen conducteurs aangerend. Ik heb daarom de mensen maar een beetje op afstand gehouden. Al die tijd dacht ik dat die kiosk was ingestort. Pas toen ik naar de zijkant liep, zag ik die trein. Dan schrik je toch wel even."

Ook bij Miriel Dijkman, caissiëre bij Albert Heijn, duurde het even voordat het kwartje viel. "Ik hoorde aan het geluid dat het niet goed ging. Of ik bang was? Nee, daarvoor ging het allemaal veel te snel. Bovendien, ik had mijn lenzen niet in, dus ik kon het ook niet goed zien. Gelukkig is niemand gewond geraakt."

De opwinding rond het treinongeluk hoeft niet zo voor Dijkman. "De hele dag kregen we klanten over de vloer die vroegen wat er gebeurd was. Daar werd je op een gegeven moment wel een beetje gek van."

Letterlijk bericht Haagsche Courant van 15 december 2003

'Ik vertrouw maar op die rem, anders ben je de hele dag bang'

door Bregje Bervoets
De trein is inmiddels van spoor acht verwijderd, het interieur van Leonidas ligt nog steeds aan diggelen. Afgelopen zaterdag reed een trein via de achterkant de chocoladezaak op het Centraal Station binnen. Twee dagen later vergaapt het langslopend publiek zich aan de bonbons.

"Moet je eens kijken, zonde man, van al die chocolaatjes!" De bonbons van Leonidas op het Centraal Station hebben bekijks. Tientallen mensen hebben hun gezicht deze maandagmiddag al tegen de etalage gedrukt. De ravage is, na het ongeluk van afgelopen zaterdag, nog compleet intact. De kasten achter de toonbank hellen naar voren, de dozen met witte en bruine bonbons liggen onaangeroerd op de grond. Op de ruit hangt een briefje: mensen die nog een bestelling hebben lopen, kunnen contact opnemen met mevrouw Duits, de vestigingsmanager.
Zij is deze middag druk in de weer met verzekeringen en wil verder op het ongeluk geen commentaar geven. "We hebben genoeg aan ons hoofd, we willen nu even met rust worden gelaten."
Ook de verkoopster die zaterdag aan het werk was toen de trein achter haar de winkel inreed, wil geen publiciteit. Haar zusje: "Het ongeluk heeft zoveel impact gehad. Lichamelijk gaat het goed met haar, maar ze is echt heel erg geschrokken en ze wil helemaal niet in de belangstelling staan. "In de nacht van zaterdag op zondag is de trein uit de winkel en van het spoor verwijderd. "Er moest eerst onderzoek gepleegd worden", aldus een woordvoerder van de NS. "De operatie is verder goed verlopen."
De achterkant van de Leonidaswinkel, waar de trein naar binnen kwam rijden, is dichtgetimmerd. Het spoor is niet in gebruik, maar de -nieuwe- dienstregeling ondervindt geen hinder; de andere sporen vangen alles op.

Eng idee
Bang voor herhaling is Free Recordshop-verkoopster Kim in ieder geval niet. Dagelijks staat ze in de platenzaak met haar rug tegen spoor zes aan. "De kans is zo klein dat dit weer gebeurd, precies twee sporen verder. Dan zou ik het echt verdiend moeten hebben", lacht ze. Toch vindt ze het een eng idee. "Als je in de winkel staat en de trein komt aanrijden, voel je die hele grond trillen. En dat maakt ook een hoop herrie. Maar ja, ik vertrouw maar op die rem. Anders kun je de hele dag wel bang zijn."
Eind 2004 zal het Centraal Station naar alle waarschijnlijkheid geheel worden verbouwd. De treinen zullen dan verderweg van de stationshal hun stop maken. "Dat waren ze al van plan, ja", weet Kim.
Letterlijk bericht Haagsche Courant van 16 december 2003
Berichten toegevoegd op 29 december 2003

Zorgen over veiligheid op Centraal Station

Het Haagse stadsbestuur moet opheldering verschaffen over het ongeluk van afgelopen zaterdag waarbij een Sprinter door een stootblok op het Centraal Station reed. Het CDA maakt zich zorgen over de veiligheid op het station. Leefbaar Den Haag wil absolute zekerheid dat geen sprake was van sabotage.

Beide partijen hebben inmiddels schriftelijk opheldering gevraagd aan het college van burgemeester en wethouders. Bij het ongeval van zaterdag reed omstreeks half twaalf 's morgens de trein uit Rotterdam door het stootblok op spoor 8 en kwam vervolgens tot stilstand tegen een dragende muur van het bovengelegen tramplatform. Winkels in de buurt liepen daarbij grote schade op. Het CDA heeft het Centraal Station in Den Haag vergeleken met dat in Antwerpen en Gare du Nord in Parijs. Alle drie zijn 'kopstations', wat betekent dat de sporen er eindigen. Volgens de partij blijkt dat de stootblokken in de andere steden niet aan de rails zijn bevestigd, maar apart zijn gefundeerd. Vice-fractievoorzitter Lont wil daarom van het gemeentebestuur weten of de stootblokken wel voldoende veiligheid bieden aan personeel en reizigers. Het CDA wil ook dat het college samen met spoorbeheer ProRail de stootblokken gaat vervangen. Dat kan tegelijk met de vernieuwing van het Centraal Station. "Dat gaat binnenkort toch op de schop", zegt CDA-raadslid Lont. "Wij willen de garantie dat het veiliger wordt."

Verbeterd letterlijk bericht Haagsche Courant van 16 december 2003
Bericht toegevoegd op 29 december 2003

Overbelasting site

Het ongeluk in Den Haag Centraal had nog een opmerkelijk staartje. Veel mensen zochten op Internet naar foto's van de onfortuinelijke Sprinter. Men gebruikt daarvoor voornamelijk Google.nl. En als je daar zoekt op Sprinter Den Haag Centraal foto, dan kom je op mijn site terecht. Het waren zoveel bezoekers op de foto-pagina, dat de site zijn maximum dataverkeer van de server bereikte. Nieuwe bezoekers -ook van de Quick Link-Plaza- kregen daarom een foutmelding.

Bericht toegevoegd op 4 januari 2004


Bericht geplaatst op maandag 29 december 2003
Bron: zie bericht
Meer nieuwsberichten over | Ongeplande verstoringen tram | Station Den Haag Centraal | Over ZoetermeerOV

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |