ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 380 / 381 / 382 >

Connexxion past stadsbussen aan na dodelijk ongeval

maandag 15 december 2003

Connexxion gaat 219 bussen, waaronder de Zoetermeerse stadsbussen, aanpassen, zodat de voordeuren na het uitschakelen van de bus opengeduwd kunnen worden. Dat heeft Connexxion maandag 15 december laten weten. Het betreft de Ambassador lagevloersbussen van Berkhof, die onder andere het grootste deel van de Zoetermeerse stadsdienst en een deel van de streekdinest rijden.
De vervoersmaatschappij doet dit, nadat een chauffeur vorige week is overleden. Op vrijdagmorgen 12 december overleed in Almelo een 57-jarige chauffeur nadat hij bij het afsluiten van de bus tussen de sluitende deuren werd doodgedrukt. Hij werd dood gevonden door collega's.

Naar aanleiding van het incident zijn door de Arbeidsinspectie, politie en Connexxion, gezamenlijk met deskundigen van busfabrikant VDL Berkhof Heerenveen, onderzoeken gestart naar de gang van zaken.
Volgens Connexxion moeten chauffeurs na het afsluiten van de bus via de achterdeuren uitstappen. Als iemand klem komt te zitten, gaan deze deuren automatisch open. De voordeuren doen dat echter niet.

Hoewel het onderzoek van de Arbeidsinspectie nog niet is afgerond, hebben de Groepsdirectie van Connexxion en de busfabrikant, VDL Berkhof Heerenveen, het volgende besloten: de besturing van de voordeuren wordt tijdelijk zodanig aangepast dat een dergelijke situatie wordt uitgesloten. Op zeer korte termijn zal deze modificatie worden uitgevoerd, afhankelijk van de beschikbaarheid van de benodigde onderdelen. Totdat de aanpassingen zijn gerealiseerd, blijft de huidige instructie voor het verlaten van de bus door de chauffeurs van kracht.
Na de aanpassing kunnen de busdeuren voortaan met de hand worden opengeduwd. Connexxion heeft drie weken nodig om de bussen te beveiligen.
Door de aanpassing van de bussen kunnen bijvoorbeeld vandalen de wagens wel gemakkelijk binnenkomen. "Het belang van onze werknemers weegt echter zwaarder", zei een woordvoerder. Connexxion heeft in totaal 3000 bussen.
Vooruitlopend op de uitkomsten van deze onderzoeken heeft Connexxion bij alle chauffeurs die met dit type bus rijden de afsluitprocedure nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Chauffeurs dienen altijd de bus te verlaten via de achterdeur. De Berkhof Ambassador-bussen zijn door de Arbeidsinspectie en politie vrijgegeven voor inzet op de dienstregeling. Voor de goede orde kan nogmaals worden gemeld dat het ongeval heeft plaatsgevonden bij het afsluiten van de bus in de stalling (bediening hoofdschakelaar) en dat tijdens het rijden met passagiers dit soort incidenten niet kan voorkomen.
Connexxion zal samen met de busfabrikant op zoek gaan naar een definitieve oplossing.

Aanvulling: Later verscheen dit bericht
Bussen remise in na nieuw incident met deur

Openbaarvervoerbedrijf Connexxion haalt de komende twee weken 219 bussen van het type Berkhof Ambassador naar de remise na een nieuw incident met een deur. Vrijdag raakte een chauffeur uit Enschede gewond toen hij met zijn hoofd tussen de voordeur beklemd raakte.

In december raakte in de remise van Almelo ook al een chauffeur beklemd. Dat gebeurde bij het afsluiten van de bus. Het slachtoffer kwam daarbij om het leven. De chauffeur die vrijdag problemen had, wilde de voordeur sluiten, maar die weigerde. Vervolgens drukte de bestuurder op de reset-knop. "Normaal gesproken moet de deur dan openspringen, in dit geval ging de deur sluiten", zei een woordvoerder van Connexxion dinsdag.

Het incident kan zich in alle 219 bussen voordoen. "Naar aanleiding van het tragische ongeval in december zijn er aan alle bussen technische aanpassingen verricht om de veiligheid te vergroten. Daarbij is een modificatiefout gemaakt en sluiten de deuren bij het resetten, in plaats van open te springen. Alle chauffeurs zijn inmiddels op de hoogte gebracht." Connexxion denkt dat over twee weken alle bussen zijn aangepast.

Bronnen: Teletekst en Twentsche Courant


Bericht geplaatst op maandag 29 december 2003
Diverse bronnen, met name persbericht Connexxion
Meer nieuwsberichten over

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |