ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 383 / 384 / 385 >

Jaar van... Jeffrey en Gabi: Liever nooit meer met de Sprinter

woensdag 24 december 2003

door René van Leusden
Nog een paar dagen en er resten slechts herinneringen aan 2003. Bepaalde momenten leven nog als de dag van gisteren. Zeker voor de direct betrokkenen. Vandaag: strenge controles op de Sprinter, die volgden op de ernstige mishandeling van Jeffrey en zijn zus Gabi.

Gabi (19) gaat nooit meer met de Sprinter. Haar twee jaar oudere broer Jeffrey reist er liever ook niet meer mee. De angst voor een herhaling van wat hen op vrijdagavond 18 oktober 2002 overkwam, zit er diep in. Een ritje op de Zoetermeer Stadslijn ontaardde die avond in een nachtmerrie.
Jeffrey en Gabi waren, na een bezoek aan hun ouders, op station Leidsewallen in de Sprinter gestapt. Luttele minuten later werden ze zonder enige reden door een twaalftal Antilliaanse jongeren ernstig mishandeld. Hun leven hing aan een zijden draadje. Gabi die in Den Haag woont, haalde haar rijbewijs en kocht een auto, zodat ze niet meer met het openbaar vervoer hoefde. Jeffrey, wonend in Voorburg, mijdt de Sprinter alsof er een gevaarlijk virus in rondwaart. Maar soms heeft hij geen keus; als student aan de TU Delft heeft hij geen geld voor een auto.

Het geweldsmisdrijf was voor politie Haaglanden, spoorwegpolitie, gemeente Zoetermeer en NS aanleiding op de Sprinter een 'anti-hufterbeleid' in te voeren. Drie maanden lang rausden legertjes politiemensen door de treinstellen om zwartrijders, rommelmakers en personen die rookten in een niet-rokersgedeelte of die met hun schoenen op banken zaten, te bekeuren. Wie een valse naam opgaf, agenten beledigde of in het bezit was van een wapen werd aangehouden. De operatie leidde tot honderden bekeuringen en processen-verbaal. Nadat de orde op de Zoetermeerlijn enigszins was hersteld, hielden de omvangrijke acties op. Met als gevolg dat de situatie geleidelijk weer verslechterde.
Voor Gemma, de moeder van Gabi en Jeffrey, was de beëindiging van de grote politieacties op 1 maart een teleurstelling: "We hoopten dat wat mijn zoon en dochter is overkomen zoveel impact zou hebben, dat er structureel iets zou verbeteren." Gemma die haar achternaam niet in de krant wil uit angst dat de daders haar kinderen zouden kunnen traceren, volgt de ontwikkelingen rondom de Sprinter op de voet. Ze weet dat politie, gemeente en NS vorige week een convenant hebben gesloten om tot een gestructureerde aanpak van de problemen te komen. Gemma betwijfelt of de afspraken die de partijen hebben gemaakt en die onder meer moeten leiden tot uitbreiding van het cameratoezicht, veel zoden aan de dijk zetten. Het lijkt haar verstandiger om op elk treinstel conducteurs te laten meerijden en alle coupés te voorzien van een alarmknop.
De belagers verlieten de Sprinter op station Palenstein. Gabi en Jeffrey, beiden ernstig gewond, stapten een halte later uit. Met hun hulp kon de politie even later de verdachten aanhouden. Acht van hen, onder wie twee meisjes, zijn inmiddels berecht. Ze werden veroordeeld tot straffen van een tot twee jaar jeugddetentie. Een kreeg 'jeugd-tbs'. Gemma: "We konden ons, gelet op het Nederlandse strafsysteem, goed vinden in de straf."
Jeffrey en Gabi kampen niet alleen nog steeds met de fysieke gevolgen van hun mishandeling in de Sprinter. Ook psychisch zijn broer en zus de stompen, klappen en schoppen nog lang niet te boven. "Ze hebben", legt hun moeder Gemma uit, "elkaar dood zien maken, zonder dat de een de ander hulp kon bieden. Dat was voor hen het allerergste." Die traumatische ervaring bezorgt hen nog dagelijks angsten en concentratiestoornissen.

Broer en zus blijvend letsel
Jeffrey en Gabi kampen niet alleen nog steeds met de fysieke gevolgen van hun mishandeling in de Sprinter. Ook psychisch zijn broer en zus de stompen, klappen en schoppen nog lang niet te boven. "Ze hebben", legt hun moeder Gemma uit, "elkaar dood zien maken, zonder dat de een de ander hulp kon bieden. Dat was voor hun het allerergste." Die traumatische ervaring bezorgt hun nog dagelijks angsten en concentratiestoornissen.
Jeffrey liep onder meer een gebroken oogkas en een zware hersenschudding op. Als hij opzij of omhoog kijkt ziet hij dubbel. De kans dat dit ooit goed komt, is volgens artsen minimaal. Inmiddels staat vast dat zijn studie aan de TU Delft door de affaire minimaal twee jaar langer gaat duren.
Bij Gabi is drie jaar geleden een gat in haar trommelvlies dichtgemaakt. Door de klappen ging het weer open. De artsen vrezen dat een tweede operatie tot verder, blijvend gehoorverlies zal leiden. Gabi is studente aan de Haagse Hogeschool. Wegens problemen met haar concentratie heeft ze besloten de studie -ze behoorde tot de uitblinkers- en jaar te onderbreken.
Hun vader heeft als gevolg van de affaire zo veel stress opgelopen dat hij een open-hartoperatie moest ondergaan.


Bericht geplaatst op maandag 29 december 2003
Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer van woensdag 24 december 2003
Meer nieuwsberichten over | 18 oktober 2002

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |