ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 407 / 408 / 409 >

Wederom harde aanpak op Sprinter

woensdag 18 februari 2004

Zwartrijders Sprinter massaal op de bon

Bij gezamelijke acties van politie Haaglanden, spoorwegpolitie en NS op de Zoetermeerlijn zijn maandagavond en gisteren tientallen zwartrijders bekeurd. Gisteren werd tussen elf uur 's morgens en vier uur 's middags gecontroleerd door mensen van politie Haaglanden en de Nederlandse Spoorwegen. In totaal 26 passagiers bleken niet in het bezit van een geldig vervoersbewijs. Onder hen bevonden zich veel scholieren. De overtreders moesten tegen 'verhoogd tarief' alsnog een kaartje kopen en ze kregen een boete. Volgens een woordvoerder van politie Haaglanden was de sfeer op de Sprinter 'rustig'. Ook maandagavond zijn op de Zoetermeerlijn controles uitgevoerd. Dat gebeurde door negen conducteurs van de NS en evenzoveel mensen van de spoorwegpolitie. De agenten van de spoorwegpolitie kwamen uit Arnhem en waren gekleed in burger. Een van de politiemensen werd door een passagier in het gezicht gekrabd. Vier reizigers gingen op de bon, omdat ze zich misdroegen. Tweeëndertig passagiers moesten alsnog een, het zij veel duurder, kaartje kopen. Nog eens 47 mensen waren noch in het bezit van een kaartje noch van geld. Zij moeten het verhoogde tarief en de boete per accept-giro betalen.

Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer 18 februari 2004

Weer 'zero tolerance' op de Sprinter

's Morgens politie, 's middags politie en 's avonds politie. De ene keer in uniform, de andere keer in burger. Én conducteurs. De komende tijd wordt er op de Zoetermeer Stadslijn geregeld actie gevoerd om het zwartrijden en wangedrag terug te dringen. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt lik op stuk. Op de Sprinter is het weer 'zero tolerance'.

door René van Leusden
Twee goedlachse dames op leeftijd kijken aangenaam verrast als ze bij station Centrum West een legertje poltiemensen en NS-conducteurs zien aankomen. Hebben jullie een vrije dag?", vraagt een van hen bij het passeren. Ze wacht het antwoord niet af "Hééérlijk", roept ze uit. "Wij ook." Maar de geüniformeerde mannen en vrouwen hebben helemaal geen vrije dag. De acht agenten zijn deze donderdagmorgen op weg naar het Sprinterstation om op de Zoetermeer Stadslijn de orde te handhaven. Ze moeten ervoor zorgen dat de conducteurs hun controlerende werk kunnen doen en het veiligheidsgevoel bij de reizigers terugkeert. Werken op de Sprinter is niet altijd een pretje, blijkt uit de briefing die de acht aanwezige agenten kort ervoor krijgen in het bureau Wegstapelplein. "Er zijn de laatste maanden weer vaker problemen op de Zoetermeerlijn", vertelt brigadier Ben Boomgaard hen.
"Pesten, bedreigen, beledigen, mishandelen. Conducteurs, door jongeren meestal 'condo's' genoemd, krijgen van alles over zich heen. Het zijn vaak jongeren die zich misdragen. Doordeweeks kunnen dat jongeren zijn die in Casa een blowtje gaan halen. In het weekend is het meestal het uitgaanspubliek." Boomgaard geeft een praktijkvoorbeeld van wangedrag: begin deze week is een conductrice die acht weken zwanger was, in haar buik geschopt.
Vorige maand sloten politie Haaglanden, spoorwegpolitie, NS, Openbaar Ministerie en gemeente Zoetermeer een convenant, waarin opnieuw de oorlog werd verklaard aan mensen die de sfeer in de Sprinter en op de stations verzieken. 'Opnieuw', omdat ook begin vorig jaar gedurende enige maanden een blauwe 'tornado' door de treinstellen van de Zoetermeerlijn raasde. Aanleiding voor de campagne was de ernstige mishandeling van een broer en zus door een groep jongeren. Grootschalige acties als in 2003 zitten er mede om financiële redenen niet direct meer in, legt Boomgaard aan zijn mensen uit. Maar met 'iets minder' blauw en spektakel kan het ook. De nieuwe campagne die vorige week is begonnen, wordt 'anti-horkenbeleid' genoemd. "Alle scholieren weten inmiddels dat er weer wordt gecontroleerd. Dus het kan best rustig zijn. En, o ja, wees beducht voor grote groepen jongeren. Die zijn nog wel eens lastig", geeft de brigadier zijn mensen mee.

Balustrade
Of de jongeman die op een perron van station Voorweg op een metalen balustrade een sigaretje zit te roken, een 'hork' is, valt nog te bezien. Zonder het zich bewust te zijn, gebruikt hij de balustrade op een manier die daarvoor niet is bestemd. Het komt hem op een boete van 25 euro te staan. Boos kondigt hij aan in beroep te gaan. "Het hoort bij het 'zero-tolerancebeleid'. Alles wordt aangepakt", licht een van de politiemensen toe.
Conductrice Lianne betrapt even later in de Sprinter een jongen op zwartrijden. Wie tegen de lamp loopt moet alsnog een kaartje kopen, maar dat is dan wel vier keer zo duur. Is betalen niet direct mogelijk? Geen probleem. Het kan ook per acceptgiro, al komt er dan wel 4,50 euro administratiekosten bij. Binnen een week betalen, anders wordt het bedrag verhoogd met 27 euro. De gesnapte zwartrijder accepteert de bon gelaten. "Hij doet nooit moeilijk", zegt Lianne, die hem al vaker op zwartrijden heeft betrapt. De jongen blijkt afkomstig uit een familie van zwartrijders. Het toeval wil dat de conducteurs wat later op de ochtend in een andere Sprinter ook zijn moeder en zus tegenkomen. "Ik heb geen kaartje", lacht de zus. "Maar m'n moeder heeft er twee". "Goed zo", prijst een van de conducteurs haar, "maar we hebben wel net je broer een bon gegeven."

Relaxed
Lianne is sinds 1997 conductrice op de Sprinter. "Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad. Ja, ik ben een jaar of twee geleden door een meisje in m'n buik geschopt omdat ik haar blowtje afpakte. Dat meisje kreeg een taakstraf en een treinverbod. En ik zag eens dat een paar jongens twee collega's van mij hard in de hoek van een trein schopten en er vandoor gingen. Maar er gebeuren ook leuke dingen. Toen ik hoogzwanger was, werkte ik gewoon door. Nu vragen boefjes mij: 'Heeft u al een kindje?"
Bij de 'debriefing' net voor lunchtijd op het politiebureau vraagt Boomgaard aan de politiemensen of hun aanwezigheid op de trein zin had. Ze vinden van niet. Daarvoor was de sfeer 'aan boord' te relaxed. Toch was er bij een van de afgesplitste teams even een situatie met twee 'machojongetjes' die volgens de NS'ers problematisch zou zijn geworden als er geen politie bij was geweest. De agenten worden 's middags afgelost door collega's van de spoorwegpolitie die op hun beurt 's avonds zullen worden opgevolgd door het DOG-team (Dienst Ondersteunende Groep, extra getrainde agenten van het korps Haaglanden). Beide laatste teams opereren deze dag in burger om het verrassingelement te vergroten. Ze mengen zich onopvallend tussen de reizigers. Het verrassingseffect gaat enigzins verloren doordat de conducteurs wél in uniform zijn. Dat blijkt 's middags op het station Stadhuis. Drie jonge mannen willen instappen, zien de conducteurs en maken rechtsomkeert.

De boetes op de Sprinter van 25 tot 95 euro:
Dronkenschap: 25 euro.
Onder invloed drugs: 25 euro
Roken waar dat niet mag: 25 euro
Op de rails lopen: 25 euro
Schoenen op de bank: 25 euro
Niet opvolgen van aanwijzingen politie: 46 euro
Voorwerpen uit trein gooien: 46 euro
Onnodig aan de noodrem trekken: 50 euro
Valse naam opgeven: 95 euro
Belediging: officier van justitie/rechter bepaalt straf.
Veroorzaken wanordelijkheden: idem
Afval op station gooien: idem
Baldadigheid: idem

Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer 20 februari 2004

Nieuwe acties op Sprinter hebben al effect

Bij een grote controle op de Zoetermeer Stadslijn zijn donderdag 43 mensen betrapt op zwartrijden. Er werden acht bekeuringen uitgeschreven en er is één aanhouding verricht.

De actie was onderdeel van een nieuwe campagne tegen zwartrijden en wangedrag waarmee vorige week is begonnen. De campagne heeft de naam 'anti-horkenbeleid' gekregen. Hiermee verwijst men naar de grootscheepse controles die begin vorig jaar onder de noemer 'anti-hufterbeleid' werden gehouden. De politie maakt de resultaten van het anti-horkenbeleid volgende maand bekend. Nu al staat vast dat vele tientallen personen op zwartrijden zijn betrapt. Twee personen zijn aangehouden. Verder is een onbekend aantal boetes uitgedeeld voor met de voeten op de bank zitten en roken in de trein of op plekken op stations waar dat verboden is. Bij de actie van gisteren werkten NS-conducteurs 's morgens nauw samen met geüniformeerde agenten van Politie Haaglanden. 's Middags gebeurde dat met agenten in burger van de spoorwegpolitie en 's avonds met extra getrainde agenten in burger van het zogenaamde DOG-team (Dienst Ondersteunende Groep) van Politie Haaglanden.
Nadat de grote acties in maart vorig jaar eindigden, keerde de problemen op de lijn geleidelijk weer terug. Begin februari werd een acht weken zwangere conductrice door een passagier in haar buik geschopt. De terugkeer van de narigheid deed Politie Haaglanden, spoorwegpolitie, NS, Openbaar Ministerie en gemeente Zoetermeer besluiten tot een meer structurele aanpak. De partijen sloten daartoe vorige maand een convenant. Het Stadsgewest Haaglanden zorgde voor een subsidie van 50.000 euro. Hoe lang de nieuwe campagne gaat duren, wil de politie nog niet zeggen.


Bericht geplaatst op woensdag 18 februari 2004
Bron: zie bericht
Meer nieuwsberichten over | Anti-hufteraanpak vanaf oktober 2002

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Coen Rijn: Ik denk dat een busbaan heel goed is. Het is in elk geval minder "gevoelig" dan rails [lees meer...]
Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Eerste weken EBS in Zoetermeer; Zoetermeer 01 september 2019
Eerste weken EBS in Zoetermeer; Zoetermeer 01 september 2019


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |