ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 480 / 481 / 482 >

Help de Sprinter door de winter

dinsdag 6 april 2004

door Johan Prins (Planoloog)
De Nederlandse Spoorwegen willen al jaren van de Zoetermeerlijn af. Daar maken de Spoorwegen geen geheim van. Het lijntje moest er komen van de in Den Haag verzamelde overheden. Je bouwt geen 'overloop-gemeente' voor Den Haag zonder 'hoogwaardig' openbaar vervoer. Dus kwam het lijntje er ook.
Geheel volgens de geldende ideeŽn werd het een lijntje dat alleen maar kon en mocht dienen voor personenvervoer van en naar Den Haag. Alle andere opties mochten niet aan de orde komen. Een mogelijke oversteek van Zoetermeer over de A12 zat niet in de plannen. Een 'doorkoppeling' naar Rotterdam werd resoluut verworpen. Zoetermeer was immers van en voor Den Haag. Dat er hier en daar dagdromers achter de tekentafels al lijnen zagen met de metro en zelfs plannen bedachten met Leiden en mogelijks zelfs verder, ach, dat is onschuldige futurologie. Bestuurders lossen problemen op in hier en nu, die moet je niet met de toekomst in de uitoefening van hun taken lastig vallen.
Het resultaat was een onexploitabel gedrocht van het begin af aan. Als reiziger kon je er mee van en naar Den Haag Centraal, dat alleen naar centraal ligt voor veel ministeries, maar niet door de bevolking die in Zoetermeer kwam wonen. Tot ieders verbazing kwam er een massale verhuizing vanuit de Haagse Schilderswijk op gang.
En helaas, het eindstation van de Sprinter, het oude Staatsspoor, ligt psychologisch lichtjaren daar vandaan, de Schilderswijk. Daar moet je rekening mee houden in Den Haag, de ongeschreven regels van de stad.
Doortrekken van de Sprinter naar Scheveningen was helemaal onbespreekbaar. De boel raakte in de versukkeling. De 'jeugd' greep de macht. Het Sprinterlijntje werd een treiterlijntje. De haltes werd hangplekken. De laatsten, die konden kiezen voor de auto, hielden er mee op.
En nu dreigt de NV Nederlandse Spoorwegen de stekker er uit te trekken. Een roemloos einde voor verkeerskundige misgeboorte. Na veel trekken en douwen staat de volgende mislukking al bijna op de rails: RandstadRail. Voorlopig nog als regiolijntje voor de Haagse agglomeratie, maar je moet ergens beginnen. Enig zicht op wat RandstadRail zou moeten worden wil het zijn naam echt waarmaken, is er niet. Men weet nog niet eends wat de Randstad gaat inhouden en betekenen. Om het feest compleet te maken wordt de Hofpleinlijn ook maar meteen in de opruiming gegooid. De NS willen met treintjes rijden, geen mensen vervoeren.


Bericht geplaatst op maandag 7 maart 2005
Letterlijk bericht Haagsche Courant editie Zoetermeer van dinsdag 6 april 2004
Meer nieuwsberichten over | Mogelijk opheffing Stadslijn 2004

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privť een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |