ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 511 / 512 / 513 >

Reizigers voelen zich veiliger met camera’s

zaterdag 27 maart 2004

Reizigers zijn zich veiliger gaan voelen door het cameratoezicht op treinen van de Zoetermeer Stadslijn. Ook de kosten door vandalisme daalden. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen gisteren bekendgemaakt.
In het voorjaar 2001 werden acht Sprinters op de ringlijn tussen Zoetermeer en Den Haag voorzien van camera’s. De proef leerde dat 60 procent van de reizigers zich veiliger is gaan voelen in de treinen. De schade door vandalisme op de acht treinen liep in ruim een jaar terug van 140.000 euro naar 80.000 euro, aldus de NS.
Het spoorbedrijf besloot al eerder alle treinen op Zoetermeerlijn uit te rusten met camera’s. Dat is vanaf gisteren gerealiseerd. In totaal gaat het om achttien Sprinters. Iedere Sprinter is voorzien van veertien camera’s en twee recorders. De gemaakte opnames kunnen ook worden gebruikt voor daderherkenning. Eind vorig jaar kwam de politie met behulp van de camerabeelden op het spoor van vier verdachten van brandstichting in een trein op het station Den Haag CS.

Bron: Metro van zaterdag 27 maart 2004

Alle Sprinters hebben nu camera's

door René van Leusden
Alle achttien treinen op de Zoetermeer Stadslijn zijn sinds gisteren uitgerust met camera's. Elk treinstel heeft nu veertien camera's en twee recorders aan boord.
Tot de uitbereiding van het cameratoezicht op de Sprinters is besloten na een volgens de NS succesvolle proef die in het voorjaar van 2001 begon. Acht Sprinters werden in dat jaar voorzien van camera's en recorders. Doel was om na te gaan of cameratoezicht een bijdrage zou kunnen leveren aan de veiligheid van reizigers en personeel. Bovendien wilde de NS zien of camera's het vandalisme zouden terugdringen en de aanhouding van daders van agressie en vandalisme zou vergemakkelijken. De NS noemt de uitkomst op al deze punten positief. Zestig procent van de treinreizigers op de Zoetermeerlijn voelt zich veiliger met camera's. De NS-medewerkers ervaren het toezicht als een verbetering van hun werksituatie en hebben er op aangedrongen alle treinen op deze lijn van camera's te voorzien. Een ander positief effect was de vermindering van het schadebedrag door vandalisme. Het nam met 45 procent af, van 140.000 tot 80.000 euro. Tijdens de proef werd meermalen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om beelden terug te zien. Politie en NS konden op die manier een aantal zaken oplossen. Het opzienbarenste resultaat werd eind november 2003, na afloop van de proef, geboekt. Vandalen hadden in een Sprinter op Den Haag Centraal brand gesticht. Met behulp van de beeldopnamen konden vier ŕ vijf verdachten worden aangehouden. De NS wil de schade, circa 400.000 euro, op hen verhalen.
De camera's en recorders zijn de afgelopen maande bij het onderhoudsbedrijf van Nedtrain in Leidschendam ingebouwd. Het personeel op de trein kan niet bij de opgenomen beelden komen. De schijfjes zijn gecondeerd en alleen met speciale apparatuur te lezen. De beelden mogen alleen op aanwijzing van de politie of als er ernstige incidenten zijn geweest, worden bekeken. Die voorzichtigheid heeft alles te maken met de privacywetgeving. Eveneens met het oog op de privacy zijn er op de deuren en in de treinen stickers geplakt, die de rezigers erop wijzen dat er cameratoeicht is.
De recorder zit een soort 'zwarte doos' die in een afgesloten kast is gemonteerd. Alle opnamen worden vijf keer 24 uur bewaard en daarna vanzelf weer met nieuwe opnamen overschreven. Hans Baks, projectleider bij NS Reizigers, stelde gisteren dat als er schijfjes met nog meer geheugenruimte komen de termijn van vijf etmalen kan worden uitgebreid, mits daaraan in de toekomst behoefte mocht zijn. Baks sloot niet uit dat er ook nog wel eens een moment komt dat de beeldopnamen rechtstreeks in een centrale worden bekeken. De techniek ervoor zou al bestaan.
De NS besteedt jaarlijks 45 miljoen euro aan sociale veiligheid. Het bedrijf blijft er overigens bij dat het reizen per trein 'per definitie heel veilig' is. Een woordvoerder: "De kans om op een van de 387 stations of in een van de 5000 treinen per dag, met een miljoen reizigers, een onaangename situatie mee te maken, is heel klein."

Bron: Haagsche Courant editie Zoetermeer van 27 maart 2004

[foto] Via een computer kan daartoe bevoegd personeel de opnamen bekijken die via de camera's in de trein zijn gemaakt. (foto Nico Schouten)

Aanvulling:
De camera's worden geplaatst door Chubb Lips Beveiliging. Ook de camera's in de vier stellen die al in 2004 waren voorzien, zijn vervangen door het nieuwe digitale systeem. De site van Chubb Lips Beveiliging schrijft het volgende:

Cameratoezicht bij NS door Chubb Lips Beveiliging
Chubb Lips Beveiliging B.V. gaat vanaf begin 2004 het cameratoezicht in alle treinen op de Zoetermeerlijn uitbreiden en vervangen door digitale videoregistratie. Dit gebeurt in opdracht van de afdeling NS Reizigers van de Nederlandse Spoorwegen.
Het camera toezichtsysteem in de treinen op de Zoetermeerlijn zal bestaan uit een digitale videoserver met zeven kleuren camera’s die continu registreren. Bovendien beschikt dit systeem over gsm-technieken waardoor eventuele technische storingen meteen aan Chubb Lips Service worden gemeld. Onze technische dienst komt daarop meteen in actie, 24 uur per dag en zeven dagen per week.

De Nederlandse Spoorwegen heeft voor de diensten van Chubb Lips Beveiliging B.V. gekozen omdat de beveiligingsorganisatie onder meer is gespecialiseerd in specifieke, klantgerichte camerasystemen voor het openbaar vervoer. Daarnaast heeft Chubb Lips Beveiliging B.V. relevante kennis van en ervaring met de verkoop, de installatie, de service en het onderhoud van camerasystemen binnen het openbaar vervoer.

De NS neemt een aantal maatregelen om de sociale veiligheid in treinen te verhogen. Zowel voor passagiers als voor de medewerkers. Naast het aannemen van extra personeel neemt de NS ook andere maatregelen voor het vergroten van de veiligheid, zoals het verbeteren van de verlichting op stations, het schoonhouden van de treinstellen en communicatie met passagiers.
Sinds april 2001 loopt het proefproject met cameratoezicht op de Zoetermeerlijn. Dat heeft geleid tot positieve resultaten, want cameratoezicht leidt onder andere tot verbetering van het veiligheidsgevoel van de passagiers en van NS medewerkers, het herleiden en analyseren van incidenten en gebeurtenissen en tot opsporing van daders en het verhalen van schade.


Bericht geplaatst op maandag 11 april 2005
Bron: zie bericht
Meer nieuwsberichten over | Camera's

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |