ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 933 / 934 / 935 >

Links- en rechtsom stilte

donderdag 22 juni 2006

door Peter van de Stadt.
Alle treinen stopten op alle stations, met als een stoptrein. Er reed een speciaal type trein, een zogenaamde Citypendel. Officieel heette het de Zoetermeer Stadslijn, maar iedereen in Zoetermeer kende het als de Sprinter. We hadden de meeste NS-stations in Nederland. Einde verhaal aldus de opa aan zijn kleinkinderen, vele jaren later.
De Sprinter is niet meer, maar de 'nieuwe koning' RandstadRail laat nog even op zich wachten. De laatste Sprinter reed op 3 juni, de nieuwe tram rijdt pas begin september voor het eerst door Zoetermeer. De eerste Sprinterloze zomer is voor menig Zoetermeerder dan ook een vreemde gewaarwording. Het 'gele gevaarte' piept en jankt niet meer door de Zoetermeer, de Sprinter-stations blijven leeg. Het enige geluid komt van werklui, die de huidige spoorbaan geschikt maken voor RandstadRail.
"Dat is een gekke gewaarwording,", bevestigt Mary Louw. De 76-jarige Zoetermeerse woont met man Kees 75) al 31 jaar in Meerzicht, niet ver de Sprinterlijn. "We zijn met de Sprinter opgegroeid, dat kun je wel zeggen," glimlacht Mary Louw, die zich samen met haar man al heel lang inzet voor Milieudefensie. "Het was natuurlijk een uniek vervoermiddel. Waar alle gemeenten in Nederland een stadsbus hebben, daar reed bij ons links- en rechtsom een trein door de stad. Wij hebben er veel gebruik van gemaakt, want mijn man en ik hebben alleen een fiets. ik hoop dat RandstadRail straks het gemak van de Sprinter evenaart." [...] Mary Louw: "Het wordt een stille zomer. Nee, ik heb geen heimwee naar het geluid van de Sprinter, maar het hoorde wel bij Zoetermeer."

Wendy Wensveen
Ze woont al elf jaar in een flat aan de Willemstraat, pal naast station Dorp. Wendy Wensveen 954) heeft de Sprinter leren waarderen, maar moest er wennen aan het geluid. Ik woon niet zo hoog, waardoor het geluid extra hard je huiskamer binnenkomt. Een hartverscheurend geluid, zou ik bijna willen zeggen, maar ik ga het missen. Echt waar, het is gewoon heel vreemd om nu niks meer te horen. De Sprinter, en zeker het geluid, hoorde in feite bij je leven. Je kon de klok er op gelijk zetten. De enige hoorbare geluiden zijn nu de werkzaamheden aan het spoor. Ja voor RandstadRail. Die tram zal prima zijn hoor en zoals ikheb begrepen vrij geluidloos. Maar het zal niet de charme hebben van de Sprinter. De Zoetermeerders beseffen denk ik niet goed genoeg hoe uniek die lijn was."

Zoetermeer Stadslijn was uniek in Nederland
De Zoetermeer Stadslijn, geëploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen, was uniek in Nederland. De lijn was enigzins vergelijkbaar met het S-bahn (Stadtschnellbahn)-concept in Duitsland (hoewel dit verschilt van stad tot stad) en de Réseau Express Régional (RER) ofwel regionaal snelnet, in Parijs.
Op 20 mei 1977 werd het eerste gedeelte van de Zoetermeer Stadslijn door Prins Bernhard geopend. De daadwerkelijke dienst begon op 22 mei met het traject Den Haag Centraal - Zoetermeer Meerzicht en Den Haag Centraal - Palenstein. Op 28 mei 1978 werd de spoorlijn vanaf Zoetermeer Palenstein verlengd naar Zoetermeer Seghwaert en op 29 september 1979 werd de ringlijn gesloten door de opening van de Sprinters-stations tussen Seghwaert en Meerzicht.
De allerlaatste Sprinter reed in de nacht van 2 op 3 juli.


Bericht geplaatst op zondag 9 juli 2006
Bron: Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van donderdag 22 juni 2006
Meer nieuwsberichten over | Tram algemeen

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |