ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 951 / 952 / 953 >

De tram als limousine

vrijdag 21 juli 2006

door Peter van de Stadt
Majestueus zoeft de splinternieuwe, blauwwitte tram van RandstadRail over de glimmende rails van de Oosterheemlijn.
Het 37˝ meter lange gevaarte heeft het rijk alleen tijdens de proefrit door de nieuwbouwwijk van Zoetermeer. "Hij rijdt heerlijk. Ik heb er heel wat bestuurd, maar dit is de limousine onder de trams," grijnst Rob Walther, een van de bestuurders van RandstadRail.

Samen met een paar collega's test hij het nieuwe vervoermiddel dat vanaf 3 september Zoetermeer, Rotterdam en Den Haag met elkaar verbindt. "Oosterheem is een prima plaats om de nieuwe tram te testen, want je praat hier over een nieuw aangelegd spoor," stelt Jacques Verhoef, hoofd opleidingen van HTM, exploitant van RandstadRail. "We testen hier zaken als seinen, spoorbeveiliging en snelheid opvoeren. We kunnen alleen nog niet op volle snelheid proefrijden. Deze tram rijdt in Zoetermeer op bepaalde stukken maximaal tachtig kilometer. Die snelheid kan tot ongeveer de Laan van NOI, dan gaat het terug naar vijftig kilometer," schetst Verhoef, terwijl bestuurder Walther de snelheid even opvoert en de tram vervolgens rustig laat 'uitbollen'.

"Ze moeten ook wennen aan het voertuig. Dit is toch even anders dan een normale tram," zegt HTM-woordvoerder Frank Wetters, terwijl hij gaat zitten op de nog nieuw ruikende, comfortabele banken. In de tram zijn 231 zitplaatsen en vier plekken voor rolstoelgebruikers. En wat opvalt: het geluid is te verwaarlozen in het voertuig, waarin ook zestien camera’s hangen. "Die heeft de bestuurder nodig om alles in de gaten te houden. Straks, in september, gaan er namelijk twee gekoppelde trams rijden. Dan praat je over een 75 meter lang voertuig."

Dat blauwe gevaarte mag straks tussen Oosterheem en de Laan van NOI snelheden bereiken van tachtig kilometer. Vanaf die plek moet 'de knop van de bestuurder om', zoals Jacques Verhoef het noemt. "Tussen Zoetermeer en Den Haag Centraal Station is er sprake van zogenoemde elektronische wissel- en seinbeveiliging. De bestuurder kan bij wijze van spreken met tachtig kilometer over een wissel gaan of door rood licht rijden, want daarna treedt volautomatisch de noodstop in werking. In de stad, in Den Haag, moet de bestuurder echter 'op zicht' rijden, alsof hij in een auto zit. Dat vergt een hele omschakeling."


Bericht geplaatst op zondag 23 juli 2006
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van vrijdag 21 juli 2006
Meer nieuwsberichten over

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |