ZoetermeerOV

Al het openbaar vervoer in Zoetermeer. Trein tram bus en meer.
Doorzoek nieuwsberichten  
[printversie]         | | |
 
 

 

Nieuws

< 964 / 965 / 966 >

Afname railreizigers na Sprintertijd

donderdag 10 augustus 2006

Het aantal reizigers met de lightrailvoertuigen kan na de introductie van RandstadRail lager liggen dan het aantal dat tot juni met de Sprinters reed. Het stadsgewest Haaglanden kan moeilijk inschatten hoe groot de verkeersstroom is die dadelijk gebruik zal maken van de lightrailverbindingen.

door René Lamers
Het aantal reizigers met de lightrailvoertuigen kan na de introductie van RandstadRail lager liggen dan het aantal dat tot juni met de Sprinters reed.

Het stadsgewest Haaglanden kan moeilijk inschatten hoe groot de verkeersstroom is die dadelijk gebruik zal maken van de lightrailverbindingen. Onbekend is bijvoorbeeld hoeveel bewoners van nieuwe wijken als Oosterheem en Leidschenveen ermee zullen gaan reizen.

Andere onzekere factor is het effect van de Sprinterloze periode sinds juni. Hoewel er geen tellingen worden gehouden, vallen de lege bussen buiten het spitsuur op. Vakantie en mooi weer spelen een rol, maar mogelijk ook de gewenning aan alternatieve vervoersmethoden zoals auto en fiets. Simon Renzema van het stadsgewest houdt rekening met een 'dip', maar kan niet in percentages spreken. "Daar waag ik me niet aan. Daarvoor zijn te veel onzekere factoren."

Mogelijk hebben mensen die het busvervoer niet handig vinden, er de laatste maanden voor gekozen met de fiets naar een centraal station of een andere wijk te rijden of met de auto naar Den Haag te gaan.

Een aantal maanden na de introductie van RandstadRail volgt een grote campagne om mensen weer te wijzen op de voordelen van het lightrailsysteem.

Haaglanden had rekening gehouden met (bijna) lege bussen als vervangend vervoer. Met het oog op de dienstverlening in een periode dat een voor reizigers vertrouwd vervoerssysteem wegvalt, wil het stadsgewest liever een overaanbod dan een onderaanbod bieden. De Sprinters waren overdag ook al aanzienlijk minder bezet. De promotiecampagne moet proberen ook het aantal reizigers met RandstadRail overdag te verhogen.

"Wij gaan niet knijpen op service voor de reizigers"
"Het aantal bussen dat nodig is, zal mogelijk lager zijn dan er nu in Zoetermeer rondrijden. In het kader van de service naar de reizigers toe, hebben we ervoor gekozen hierop echter niet te knijpen."
Veel moeite heef Simon Renzema van het stadsgewest Haaglanden er niet mee als er weer een lege bus vertrekt vanaf de Mandelabrug. En daar zijn er nogal wat van buiten de spits.
"Je wilt een bepaalde frequentie bieden van een alternatief voor een systeem waaraan mensen in dertig jaar gewend zijn geraakt," legt Renzema uit. "Dan moet je niet krenterig zijn. Al is het ook niet zo dat we met geld smijten. Je biedt op deze manier zekerheid voor de reiziger. En ja, dat betekent dat het aanbod groter is dan de vraag. Anders krijg je chagrijnige toestanden."
Volgens Renzema drukken de kosten van lege bussen niet zo erg op het financiële plaatje voor RandstadRail. "Die bussen betaal je sowieso al. Overdag betaal je dus alleen voor de extra kilometers en uren. En de verwachte inkomsten uit het aantal reizigers zijn minder belangrijk dan de kosten. De baten uit het verover bedragen naar veertig procent van de totale kosten. Openbaar vervoer wordt namelijk zwaar gesubsidieerd."


Bericht geplaatst op zondag 13 augustus 2006
Letterlijk bericht Algemeen Dagblad editie Zoetermeer van donderdag 10 augustus 2006
Meer nieuwsberichten over | RandstadRail

Reageer ook op dit nieuwsbericht!

Wil jij ook je mening laten weten? Vul dan onderstaand formulier in!
Voor de duidelijkheid: dit is dus niet de mogelijkheid om de redactie van ZoetermeerOV privé een bericht te sturen. Je iemeeladres is verplicht opdat de redactie je eventueel kan bereiken of beantwoorden.
ZoetermeerOV behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor, om verkeerde reacties (iedereen weet wat ik bedoel) zonder melding te verwijderen.

Naam
Mailadres; verplicht, wordt niet publiekelijk getoond
Mailadres; moet precies gelijk zijn, ter controle tegen spammers
Titel

 

Werkzaamheden & omleidingen

» NS
» Connexxion
» HTM
» RET
» Arriva


Reacties

Flora Wagemans: Hoe kani ik per email een rit binnen zoetermeer aanvragen? [lees meer...]
Uw naam: Komende weer en de maandag erop geen treinen van/naar Zoetermeer wegens werkzaamheden bij Goud. NS vervangt gedurende meer dn 1 week een kwartierdienst per t [lees meer...]
Khalid El bahraoui: Hoe kan ik zilverdomm met bus vanaf station Zoetermeer een welke ?ik kom ban Amsterdam met trein een heb geen idee hoe ? Merci [lees meer...]
Dewi: ik vind dit echt een heel handig stukje voor mijn autobiografie. ik moest een stukje zoeken van 23-11-2003 en...GELUKT!!! [lees meer...]
Muerders J.L.C.: Oplossing puzzel : haardvuur. [lees meer...]
Sersjo Kantebeen: De oplossing van de puzzel woordzoeker is: HAARDVUUR. [lees meer...]
S Benfield: Haardvuur [lees meer...]
S Kantebeen: Haardvuur [lees meer...]

Foto's

Station Zoetermeer in de sneeuw; station Zoetermeer 10 december 2017
Nieuwe bestemmingen; station Zoetermeer 18 december 2016


 

   ZoetermeerOV is een site van Maarten Batenburg.   Bezoek ook eens OVcentraal en Maarten.OVcentraal.     Copyright 2004 - 2019. |