RandstadRail haperend van start

door Annemieke Hartman

Ze hadden elkaar al uitgebreid gefeliciteerd. De champagne was al ontkurkt en het gebak uitgedeeld. Het enige wat nog ontbrak was een ritje van de Haagse halte Beatrixkwartier naar eindpunt Javalaan in Zoetermeer.

Maar helaas. Ook de bestuurders en andere hotemetoten rondom RandstadRail kwamen aan het begin van zondagmiddag niet verder dan het nieuwe station Leidschenveen. Een defect voertuig bij station Palenstein in Zoetermeer gooide roet in het eten voor tientallen nieuwsgierige reizigers in de gloednieuwe tramstellen.

Want je kunt wel om de vijf minuten een sneltram laten rijden, als-ie z’n rondje niet af kan maken, kom je nog nergens. Het duurde een ruim uur voordat de dienstregeling van de Oosterheemlijn weer kon worden opgestart. Wie wilde, kon met de bus verder.

Teleurstelling dus bij de reizigers die dachten een leuk zondagmiddaguitje te hebben. Directeur exploitatie Piet Jansen van vervoerder HTM probeerde de kinderen van ‘gewone’ reizigers die ook in de ‘bobo-tram’ zaten nog blij te maken met een vrolijk RandstRailspeldje. Maar daar trapten die niet in. “Mam, was ik maar niet met jullie meegegaan,” verzuchtte de 8-jarige Jop. “Nu komen we nooit meer terug in Zoetermeer. Waarom mocht ik niet thuis blijven?”

En de dag was ’s ochtends vroeg nog zo mooi begonnen. Al om kwart over vijf waren de eerste tramstellen weggereden van beginpunt Monstersestraat op weg naar het eindpunt van RandstadRail 4 in Zoetermeer. Nadat vrijdagmiddag eindelijk het groene licht kon worden gegeven, wilde HTM deze eerste dag ‘live’ meteen knallen. Dus om de vijf minuten stopte er een tram op de stations, zoals op werkdagen. HTM-medewerkers legden uit hoe de trams reden en deelden cadeautjes uit.

In de ochtend was het nog rustig in de nieuwe trams. Wel zag je overal tram- en treinspotters enthousiast fotograferen. “Zo vaak komt er niet een nieuwe lijn bij,” glunderde Zoetermeerder Leen Dortbegt op station Centrum West. “Ik maak foto’s voor mijn treinenwebsite. Het eerste ritje was plezierig. Het zijn mooie voertuigen en ze ruiken nog helemaal nieuw. Beter dan de metro” oordeelde hij.

Ook Madeleine Staverman stapte er opgewekt uit. “Hartstikke leuk,” vond ze. “Maar nu moet ik een bus zoeken want de kerk begint zo. Jammer dat ik niet nog een rondje kan.”

‘Vergeten te kijken hoe lang de reis gaat duren’

De familie Splithoff uit de Zoetermeerse nieuwbouwwijk Oosterheem maakte zondagmiddag een uitje met RandstadRail: naar Den Haag CS en weer terug: “We wonen vlakbij de halte Javalaan,” vertelt vader Ruud. “Dus het was erg leuk om onze wijk en ons huis vanmiddag voor het eerst vanuit de tram te zien. Wel was op het CS onduidelijk hoe je weer op het goede perron terecht kwam.” Over de nieuwe voertuigen is hij zeer te spreken. “Ziet er keurig uit. Al kan ik me niet meer herinneren of dit nu het interieur is waarop wij als publiek ooit konden stemmen.” Eerst nam de ambtenaar altijd de fiets naar Sprinterstatin Seghwaert om van daaruit naar Den Haag te reizen. “De afgelopen maanden was er vervangend busverver, maar vanaf morgen ga ik dus met RandstadRail. Praktisch, want op loopafstand.” Hij laat zijn gloednieuwe abonnement zijn. “Ik ben alleen vergeten om te klokken, nu weet ik nog niet hoe lang de reis gaat duren.”

Reactie achterlaten