‘Snel klachtenlijn RandstadRail’

Het meldpunt voor gedupeerde reizigers van RandstadRail moet er zo snel mogelijk komen.
Dat stelt de Zoetermeerse afdeling van reizigersorganisatie Rover. De gemeenteraad besloot deze week tot zo’n meldpunt. “Reizigers moeten hun klacht daar kwijt kunnen. Deze klachten moeten weer zo snel mogelijk worden doorgespeeld naar HTM en het stadsgewest Haaglanden,” zegt Rover- woordvoerder Maarten Batenburg.

Wethouder Pieter Smit (D66) laat via een woordvoerder weten dat zo’n klachtenlijn een regionale aangelegenheid is waaraan ook HTM en Haaglanden moeten bijdragen. “Hiervoor is geld en bemensing nodig. Zet je één persoon in het stadhuis achter een telefoon, dan wordt hij of zij getorpedeerd. Dat gaat dus niet werken.”

Dat een klachtenlijn geen overbodige luxe is, bleek deze week tijdens een informatieavond in het Zoetermeerse stadhuis. Ruim 200 aanwezigen vuurden vragen af op vertegenwoordigers van Haaglanden en HTM. Conclusie: het vervangend vervoer is van een abominabel niveau. Kwalificaties als ‘veevervoer’ en ‘schandalig beleid’ vielen meermalen.

Reizigers zijn langer onderweg en komen veelal te laat op hun werk. Bussen zitten overvol en rijden niet zelden haltes voorbij. Bovendien worden er nog steeds veel touringcars ingezet die ongeschikt zijn voor het openbaar vervoer.

Dat mag allemaal zo zijn, Haaglanden zette deze week toch een streep door het gratis vervangend vervoer. Het is dan niet goed, maar wel goed genoeg om te betalen, luidde het motto van Ton Hilhorst, hoofd openbaar vervoer van Haaglanden. De korting op het vervangend vervoer -de puntenkaart is voordeliger dan de strippenkaart- geldt lang niet voor alle reizigers, merkten aanwezigen op. Abonnementhouders betalen het volle pond.

GroenLinks-raadslid Sjef van Put zou het liefste zien dat Rover of anders individuele reizigers naar de rechter stappen om het betaalde vervangende vervoer aan te vechten. Batenburg verwacht niets van zo’n actie. “Het is heel lastig om aan te tonen dat HTM regels overtreedt. Bovendien zijn reizigers niet verplicht om met vervangend vervoer te reizen. Ze kunnen ook de auto nemen en helaas gebeurt dat maar al te vaak.”

Reactie achterlaten