Stadsgewest: geen angst voor rechter

door Laura Schalkwijk

De Haagse verkeerswethouder Pieter van Woensel reageert laconiek op de aankondiging van reizigersvereniging ROVER om naar de rechter te stappen. ROVER stelt het stadsgewest Haaglanden, als beheerder van RandstadRail onder meer verantwoordelijk voor de ontsporingen op 29 november waarbij zeventien passagiers gewond raakten.

“Als ROVER zo’n verzoek indient, wachten we de afweging van Justitie om al dan niet een dergelijk onderzoek in te stellen met vertrouwen af,” zegt Van Woensel, die binnen het stadsgewest verantwoordelijk is voor RandstadRail.

ROVER maakte gisteren bekend aangifte te gaan doen tegen het stadsgewest ‘wegens het achterhouden van informatie’. Het is de eerste keer dat de reizigersorganisatie aangifte doet. Hoewel er al drie onderzoeken lopen naar de ontsporingen, denkt ROVER-woordvoerder Rikus Spithorst dat een politieonderzoek meer effect heeft.

Als blijkt dat de beheerder van de lightrailverbinding tussen Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam, inderdaad veiligheidsproblemen heeft verzwegen, moet er een andere beheerder komen, vindt Spitshorst. Tot die tijd zou RandstadRail niet mogen rijden.

Het stadsgewest ontkent stellig dat er problemen zijn verzwegen of genegeerd. Uit eerdere berichtgeving in het AD bleek dat elektronicaconcern Siemens, dat het beveiligingssysteem aanlegde, de projectorganisatie afgelopen zomer meermalen heeft gewaarschuwd voor problemen met wissels. De beheerder wuifde de bezwaren weg.

Reactie achterlaten