Glazen schip wacht op sneltram

Stadspoort West is de laatste kroon op de uitbreiding van het westelijk deel van het Stadshart. In het ‘glazen schip’ is de laatste kantoorruimte verhuurd.

Het opvallendste gebouw in het westelijk deel van het Stadshart is niet meer alleen een mooie creatie van glas, maar heeft nu ook bewoners. Rob Swart Bedrijfshuisvesting kon gisteren melden dat de laatste vierkante meters kantoorruimte zijn verhuurd.

Met de Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer als meest in het oog springende huurder is Stadspoort West klaar voor wat er komen gaat. En dat heeft toch voor een flink deel te maken met RandstadRail. De nieuwe sneltramverbinding tussen Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam had allang van start moeten gaan. De aanloopproblemen zijn echter genoegzaam bekend en Stadspoort West ondervindt daar de nadelen van. Zeker de horeca in het gebouw is voor een belangrijk deel afhankelijk van de reizigers die met RandstadRail van en naar Zoetermeer komen.

Zeker grillroom Jeruzalem, de eerste ‘bewoner’ van Stadspoort West, zal de vlag uithangen als de eerste sneltram vertrekt van station Centrum West. Hetzelfde geldt voor de overige horeca in het pand. De komst van RandstadRail zal echter, zo is de verwachting, nog wel enkele maanden op zich laten wachten.

Het neemt niet weg dat Stadspoort West nu eindelijk ‘te water is gelaten’. De Rabobank is inmiddels druk met verhuizen van de vestiging aan de Plaats naar Stadspoort West. Eerder al vestigden IT trainingsorganisatie Global Knowledge en het bedrijf Juicy Reclame BV zich in het bouwwerk, dat je in iedere geval niet gauw over het hoofd zal zien. Dat heeft te maken met de centrale ligging bij bus- en RandstadRail-station Centrum West. Daarnaast heeft het gebouw een opvallende uitvoering, die nog het meeste weg heeft van een glazen schip. Om de trillingen van het (komende) sneltramverkeer te reduceren, is er een rubberen tussenlaag aangebracht op de fundering en onder de bovenliggende constructie.

Met het verhuren van de laatste meters kantoorruimte is het stationsgebouw nu, dik een jaar na de start van de bouw, helemaal klaar. Op 12 januari 2006 draaide wethouder Edo Haan symbolisch de eerste moer. Een jaar en drie maanden later is het pronkstuk van Centrum-West klaar én ‘bevolkt’.


Het pand heeft drie verdiepingen. Op de begane grond is 170 vierkante meter commerciële ruimte gevestigd. Op de eerste verdieping is ongeveer 360 vierkante meter kantoorruimte, op de tweede vijfhonderd vierkante meter. Ook op de derde verdieping zijn kantoren: 225 vierkante meter. Op de begane grond zijn daarnaast een wachtruimte voor toezichthouders van busmaatschappij Connexxion en een baliekantoor.

Aan horeca is ook gedacht in Stadspoort West. Zo wordt de wachtruimte gecombineerd met een lunchroom. Op de eerste verdieping zit een grillrestaurant, waarvan de ingang op de fiets- en loopbrug is. Daar is ook aan de fietser gedacht. Zij kunnen straks vanaf hun rijwiel een broodje of een snack bestellen bij een soort ‘McBike’.

0 antwoorden op “Glazen schip wacht op sneltram”

 1. D. Kempff2007-10-19 om 00:00Beantwoorden

  Hartstikke leuk dat de Rabobank daar nu zit, maar… moest de reclame nu echt zo groot op het dak.

  Bovendien hebben wij als bewoners ’s avonds zeer veel overlast van deze reclame. Maar ja… wie heeft het in het Stadshart voor het zeggen? Rodamco (is bijna gemeente Zoetermeer) en Amvest!

  Dus… nu maar weer uitzoeken hoe dat gegaan is met de vergunning aanvraag. Tja… hoe moet je dat weten als je geen Streekblad bezorgd krijgt hier?

  En.. tot hoe laat zal die reclame wel niet blijven branden?

 2. D. Kempff2007-10-19 om 00:00Beantwoorden

  Hartstikke leuk dat de Rabobank daar nu zit, maar… moest de reclame nu echt zo groot op het dak.

  Bovendien hebben wij als bewoners ’s avonds zeer veel overlast van deze reclame. Maar ja… wie heeft het in het Stadshart voor het zeggen? Rodamco (is bijna gemeente Zoetermeer) en Amvest!

  Dus… nu maar weer uitzoeken hoe dat gegaan is met de vergunning aanvraag. Tja… hoe moet je dat weten als je geen Streekblad bezorgd krijgt hier?

  En.. tot hoe laat zal die reclame wel niet blijven branden?

Reactie achterlaten