Rover bezorgd over toekomst busvervoer

De reiziger mag niet de dupe worden van opstartproblemen van een nieuwe vervoerder.
Dat stelt de Zoetermeerse afdeling van reizigersorganisatie Rover.

Omdat het contract met de huidige vervoeder Connexxion eind dit jaar afloopt, moet het openbaar vervoer opnieuw worden aanbesteed. Het Stadsgewest Haaglanden neemt hierover in komende maanden een besluit.

Rover is bang dat de overgang niet soepel zal verlopen. De reizigersorganisatie vreest voor onvoldoende bussen, oncomfortabele reservebussen, onvoldoende personeel en logistieke chaos. “Zulke opstartproblemen kunnen wel maanden aanhouden. Het resulteert in een slechte dienstregeling, weglopende reizigers en ronduit slechte reclame voor het openbaar vervoer,” zegt Maarten Batenburg van Rover-Zoetermeer.

De reizigersorganisatie maakt zich ook zorgen over de nieuwe dienstregeling. Rover wil dat bussen onderling goed op elkaar blijven aansluiten. “Momenteel gebeurt dat op busstation Centrum West. Dat knooppunt moet in de toekomst zeker behouden blijven. Ook voor aansluitingen tussen bussen van verschillende maatschappijen.” Verder wil Rover dat elke wijk een rechtstreekse verbinding heeft met de stations.

De Zoetermeerse politiek heeft inmiddels de tanden in het dossier gezet. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad al toegezegd dat de meeste Zoetermeerders ten hoogste vijf minuten moeten lopen om een bushalte te kunnen bereiken. Alleen de westzijde van Meerzicht, het uiterste zuiden van Rokkeveen, het noorden van De Leyens en de noordrand van Oosterheem voldoen niet geheel aan deze norm.

De raadscommissie Ruimte buigt zich vanavond over de randvoorwaarden waaraan de nieuwe vervoerder moet voldoen. Daarbij zullen ook de milieu-eisen waaraan de bussen moeten voldoen, worden bekeken.

Reactie achterlaten