‘Reiziger in z’n hemd’

Stadsgewest Haaglanden neemt de Zoetermeerse reiziger niet serieus. Laten betalen voor vervangend vervoer, zonder dat duidelijk is of het kwalitatief wel op orde is, getuigt van minachting voor de klachten uit Zoetermeer.

Dat is de eensluidende reactie van de Zoetermeerse gemeenteraad en reizigersorganisatie Rover op de mededeling dat reizigers vanaf maandag 29 januari weer moeten betalen voor het vervangend openbaar vervoer.

“Ik vind de beslissing van Haaglanden teleurstellend,” zegt Maarten Batenburg van de afdeling Zoetermeer van Rover. “Als de kwaliteit niet goed is, moet je geen geld gaan vragen. En het product is gewoon nog niet zoals het hoort. Er blijven nu reizigers achter op Zoetermeerse haltes, die vervolgens erg lang moeten wachten. Onacceptabel.”

Volgens Batenburg jaag je op deze manier de Zoetermeerse reizigers de auto in. “Je moet gratis vervangend vervoer zien als het compenseren van ellende. Die mensen moeten straks wel weer mee met RandstadRail. Maar als ze eenmaal de auto pakken, krijg je ze er moeilijk weer uit. En dat is slecht voor de vervoerder en het milieu.”

Regiobestuurder Pieter van Woensel van stadsgewest Haaglanden (én verkeerswethouder van Den Haag) kwam woensdagavond speciaal naar het Zoetermeerse stadhuis om de gemeenteraad gerust te stellen en begrip te vragen voor het weer laten betalen voor het vervangend vervoer. Dat begrip kreeg hij niet bepaald. “De reizigers staan in hun hemd. Ik vind de reactie van Haaglanden verbijsterend,” meende D66-fractieleider Flip Huisman. Ook Rob Janssen (PvdA) en Hilbrand Nawijn (Lijst Nawijn) noemden ‘betalen voor slechte kwaliteit’ onacceptabel.

Gelatenheid bij de reizigers maar ook dreiging om ‘met de auto te gaan’

Opstand, nee, opstand is er bepaald niet uitgebroken onder de reizigers bij het busstation Centrum West. Na het bekend worden van het nieuws dat er vanaf maandag weer moet worden betaald voor vervangend vervoer, heerst er vooral gelatenheid deze donderdagmiddag.

“Ik ben helemaal afhankelijk van het openbaar vervoer, want ik heb geen rijbewijs,” vertelt Jeroen de Jongh. “Ik maak de laatste maanden lange dagen om vanuit Noordhove naar Den Haag te komen. Overvolle bussen kan ik nog wel hebben, maar niet dat ze je achterlaten op de halte omdat de bus te vol zit. Dat is mij al drie keer overkomen,” verzucht de 34-jarige Zoetermeerder.

Hij is best bereid om te betalen maar dan moet het wel goed zijn.

Dat is ook de mening van Sabina Vermeer. De 24-jarige Zoetermeerse werkt ook in Den Haag, gaat elke dag met het openbaar vervoer maar neigt ernaar de auto te pakken. “Ook uit milieuoogpunt laat ik de auto veel staan. Maar als die wachttijden zo lang blijven en de bussen zo vol, dan ga ik weer met de auto. Jammer, maar helaas.”

De kritiek van de reizigers wordt gedeeld door de Zoetermeerse politiek. Regiobestuurder Poeter van Woensel van Stadsgewest Haaglanden was hier woensdagavond in de Zoetermeerse raadszaal echter niet van onder de indruk. “Het is duidelijk dat het vervangend vervoer niet de kwaliteit heeft van RandstadRail. Ook is duidelijk dat vervangend vervoer weggebonden is en daardoor risico’s van vertragingen loopt,” aldus Van Woensel. Overvolle bussen zijn en blijven daarom soms onvermijdelijk, waarschuwde hij.

Reactie achterlaten