Duitse chauffeur op bus: ‘raus’ op eindhalte

In Nederland groeten de buschauffeurs elkaar bij het passeren allemaal. Hun Duitse collega’s doen dat zelden of nooit. Het is zomaar iets wat de Duitse buschauffeurs Claus Crombach, Volker Bellscheidt en Gerhard Schmengler is opgevallen bij hun nog korte verblijf in Nederland. “Een leuke gewoonte, dat groeten,” zeggen ze bijna in koor.

Het drietal behoort tot een groep van twaalf Duitse buschauffeurs die tijdelijk Connexxion in Den Haag en Zoetermeer komt versterken. Daaraan is behoefte, om de extra bussen te kunnen laten rijden die het nog steeds niet operationele RandstadRail vervangen.

Crombach, Bellscheidt en Schmengler zijn net als hun negen landgenoten uitgeleend door de stadsvervoersdienst in Düsseldorf, die in tegenstelling tot Connexxion juist met een overschot aan chauffeurs kampt. Een overschot, dat volgens de drie het gevolg is van de werkloosheidsaanpak in hun stad. “Jarenlang moest iedereen die zijn baan kwijt was, leren busrijden. Met als gevolg dat er nu veel buschauffeurs werkloos zijn,” legt Crombach uit. De drie worden ingezet in Zoetermeer. Hun ontvangst bij Connexxion was ‘absolut super’ en ze voelen zich genoeg geïnformeerd om het avontuur aan te gaan.

Bij de proefritten zijn ze zich wel wild geschrokken van de naar hun mening ‘levensgevaarlijke’ voorrangsregel voor fietsers op bijvoorbeeld rotondes. Ook de maximumsnelheid is voor hen een punt van zorg.

Crombach: “Vijftig kilometer per uur, dan sta je bijna stil. Bij ons vindt de politie het geen probleem als je in de stad 60 rijdt.” Nog een verschil: in Düsseldorf heb je véél meer controleurs en die lopen niet, zoals hier, in uniform, maar in burger. Dat vergroot de pakkans. Een minpuntje vinden ze ook, dat ze bij Connexxion de strippenkaart zelf moeten afstempelen. “Middeleeuws.” Maar de werktijdenregeling hier maakt weer veel goed.

De mannen zien de taal niet als een probleem, ‘want je kunt ook met je handen praten’. Hoe laten ze het de passagiers dan weten als de eindhalte is bereikt. Beurtelings: ‘Finish’, ‘Feierabend’, ‘Endstation’. Crombach, lachend: “Of gewoon: Raus. Dat begrijpt iedereen.”

Reactie achterlaten