Ellende door nieuwe spoorbaan nog uitgebleven

De werkzaamheden aan het spoor tussen Gouda en Den Haag liggen op schema. Het vervangd vervoer met bussen verloopt naar tevredenheid. Dat concluderen ProRail en de reizigersorganisatie Rover, nu de werkzaamheden die zaterdag begonnen tot halverwege zijn gevorderd. Volgende week maandag moet het treinverkeer worden hervat.

De gemeente Zoetermeer en Rover waren ‘not amused’ toen ProRail twee weken geleden aankondigde, dat er negen dagen lang geen treinen over het baanvak zouden rijden. Ze vonden de timing ongelukkig, gelet op de feestelijkheden van afgelopen weekeinde ter gelegenheid van 1000 jaar Zoetermeer en het feit dat RandstadRail nog steeds niet rijdt. Een poging ProRail ertoe te bewegen de werkzaamheden op een later stadium uit te voeren, bleek tevergeefs. Het karwei stond al lang gepland en was al enige malen uitgesteld. Een verzoek om alleen tussen Zoetermeer en Den Haag een paar dagen langer door te gaan met treinverkeer, werd eveneens afgewezen. Het bleek niet mogelijk wegens kleinere werkzaamheden aan het spoor ter hoogte van Nootdorp.

Maarten Batenburg van de afdeling Zoetermeer van Rover is positief over de wijze waarop de NS het vervangend vervoer heeft geregeld. Tussen Zoetermeer en Den Haag CS heeft de NS snelbussen ingezet die in de spitsuren om de drie minuten rijden. Tussen de stations Gouda, Zoetermeer Oost, Zoetermeer, Ypenburg en Voorburg rijdt vier keer per uur een stopbus.

Batenburg heeft nog geen klachten van reizigers gekregen. De NS is volgens hem wel laat met het informeren van de reizigers begonnen. “Dat is jammer. De NS is pas een week ervoor met de campagne begonnen. De informatie is wel voldoende. Bij de Mandelabrug hangen banieren waarop de wijzigingen staan aangegeven. Er is extra personeel om reizigers te informeren, er worden folders uitgedeeld met de bustijden en er zijn mobiele stempelautomaten neergezet.”

Batenburg vindt dat het opstarten van de operatie met de bussen zaterdag wel gepaard ging met onnodige ‘schoonheidsfoutjes’: “Ik moest de buschauffeur zelf uitleggen hoe hij bij de stations Ypenburg en Voorburg moest komen. Geef zo’n chauffeur een printje mee.”

Bij de vernieuwing van het spoor wordt gebruik gemaakt van een kettinghor. Deze onderhoudsmachine reinigt de stenen tussen en onder de dwarsliggers (bielzen) en vervangt de spoorstaven en de dwarsliggers. Een groot-onderhoudsbeurt als deze wordt, aldus ProRail, eenmaal in de 20 à 25 jaar uitgevoerd.

Reactie achterlaten