Kunst in abri’s

Abri’s! We kennen ze van wachten op de bus zonder last te hebben van wind en regen. Helaas kennen we ze ook van de regelmatige blootstelling aan vandalisme, de vernielde glazen ruiten en hinderlijke lelijke graffiti! De gemeente Zoetermeer besloot de abri’s op te leuken door ze te verrijken met beeldende kunst.

Onze stad beschikt over ruim tweehonderd abri’s. Of in gewone taal: wachthuisjes bij de tram- of bushalte. Ze bieden bescherming tegen die o zo bekende Nederlandse situatie van weer en wind, terwijl je in afwachting bent van de komst van de bus. Tegen het glas van de abri’s is meestal een plattegrond van de stad bevestigd, bedoeld om te kunnen zien waar je bent en waar je naar toe gaat; op welke buslijn gestapt moet worden en waar je aansluiting kunt vinden voor een eventuele overstap. Sinds vorige week donderdag is aan de achterkant van de stadsplattegrond een kunstwerk te bewonderen. Leuk, want Zoetermeer heeft daarmee een primeur; nooit eerder waagde een stad in Nederland zich aan het plaatsen van echte kunst in abri’s. Onder de projectcoördinatie van Carla Deelstra, beleidsmedewerker van de gemeente voor Beeldende Kunst en Vormgeving werden Zoetermeerse kunstenaars vorig jaar uitgenodigd om kunstwerken te maken met het thema ‘Beweging’. Uit de 28 inzendingen werden door de jury, die bestond uit Gerard ’t Hart, Jan Hulzebosch en Wout van der Vet, vier werken gekozen.

Vrouwen

Puur toeval was het dat alle uitverkoren kunstenaars vrouwen zijn. Marjon Cordes maakte ‘Komen en gaan’; Anita Gaasbeek ‘Moving now’, Trudy Bersma ‘Dakloze man in beweging’ en Ien Dobbelaar een kunstwerk zonder titel. De zeefdrukken werden gedrukt door SQ Zeefdruk, Sign & Print, onder begeleiding en met hulp van Wout van der Vet, die met dit evenement zijn 40-jarig jubileum als meester zeefdrukker vierde. Het startschot voor het kunstproject werd in de drukkerij van SQ Zeefdruk gegeven door Pieter Smit, wethouder van Kunst en Cultuur maar ook van Verkeer en Vervoer. “Het doet me goed, om na alle kritische vragen over de RandstadRail nu eindelijk ook eens iets positiefs te kunnen melden: Zoetermeer scoort met dit project als grootste openluchtmuseum van Europa”, liet hij de uitgenodigden weten. SQ Zeefdruk-directeur Wolfram Querfurth nam contact op met meester zeefdrukker Wout van der Vet en in een uitstekende samenwerking werden de kunstwerken vervaardigd. “Een extra woord van waardering verdient drukker Con Starreveld, die zijn professionaliteit inzette om er iets moois van te maken, en op die manier breng je veel vakkennis bij elkaar”, aldus drukkerijdirecteur Querfurth. “In 160 abri’s zijn ze opgehangen, dus elke kunstenaar kan zijn product veertig keer tegenkomen! Ook CBS Outdoor, de exploitant van de abri’s komt eer toe voor de constructieve samenwerking.” Na alle toespraken vond vervolgens de officiële onthulling van de kunstwerken plaats op de Karel Doormanlaan, vlakbij de drukkerij. Samen met de kunstenaars maakte wethouder Smit onder luid applaus de afbeeldingen in twee abri’s zichtbaar.

De zeefdrukken zijn genummerd en gesigneerd door de desbetreffende kunstenaar en blijven een jaar lang in de abri’s hangen. Belangstellende kunstliefhebbers kunnen in het bezit komen van de unieke kunstwerken bij de kunstenaars, informatie over de verkoop via de website www.zoetermeer.nl. [aanvulling ZOV: de prenten kosten 250 euro per stuk exclusief lijst, voorzien van nummer en signatuur en droogstempel van de zeefdrukker].

Reactie achterlaten