Reizigers niet afgeschrikt door slechte bussen

Onveilig of niet, de reizigers die gebruik maken van het vervangende vervoer van RandstadRail laten zich er niet van weerhouden in de bussen te stappen.

Eergisteren liet de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) in Zoetermeer vier bussen van de weg halen omdat ze onveilig zouden zijn. Bij één van de bussen werkten de remmen slecht, bij een andere bleken bouten op de aandrijfas niet goed vast te zitten.

IVW hield een grote controle, nadat passagiers hadden geklaagd over de bussen. Leoni Santbergen (22), die regelmatig gebruik maakt van het vervangende busvervoer, snapt de klachten wel. “Af en toe heb je het idee dat ze alles de weg opsturen dat vier wielen heeft en kan starten,” zegt ze. Reiziger Frank Smit (22) heeft niet het idee dat de bussen van de beste kwaliteit zijn. “Tijdens een paar ritjes zijn er wel rare dingen gebeurd. Soms rammelt, trilt en piept het behoorlijk. Tijdens één ritje zag ik rookpluimen uit de bus komen. Gelukkig zijn het voor mij maar korte ritjes.”

Ferry Winter (29) rijdt voor zijn werk vaak naar Voorburg met de bus, maar ook voor ritjes binnen Zoetermeer mag hij graag gebruik maken van het vervangende vervoer. “Behalve dat die bussen vaak te laat zijn, voel ik me niet onveilig.” Toch maakte ook hij ooit iets merkwaardigs mee. “Tijdens een ritje door Zoetermeer moest de bus plotseling stoppen. Alle passagiers moesten halverwege de rit overstappen op een andere bus. Waarom dat was? Geen idee.”

De HTM betreurt het voorval met de vier onveilige bussen. De Haagse vervoerder huurt voor het vervangend vervoer bussen in bij verschillende leveranciers. “En ook nog eens bij gerenommeerde maatschappijen. Dan verwacht je dat alles in orde is,” aldus woordvoerder Frank Wetters. “Ik kan me goed voorstellen dat reizigers dit vervelend vinden. Gelukkig is er actie ondernomen.”

Reactie achterlaten