Randstadrail: ‘binnen twee weken rijdt alles’

Een jaar geleden werd de RandstadRail in gebruik genomen. En weer stilgelegd. Nu rijdt (bijna) alles weer.

Met een cadeautje voor zijn eerste passagiers ging de Haagsche Tramweg Maatschappij (HTM) maandagmorgen met RandstadRail weer rijden tussen Den Haag en Zoetermeer. ‘We zijn blij voor alle Zoetermeerders die al die tijd in vervangend vervoer moesten hobbelen’, aldus verwoordde wethouder Pieter Smit van die plaats het algemeen gevoelen.

Het verhaal van Randstadrail, een lightrailverbinding in het zuiden van Zuid-Holland, is sinds het begin, één jaar geleden, een kleine tragedie geweest. Een maand na de opening was er al sprake van slijtage aan het spoor en ontspoorden twee trams, waarbij vijftien gewonden vielen. Op last van de Inspectie Verkeer en Waterstaat werd het vervoer stilgelegd.

Vooral het forensenverkeer vanuit Zoetermeer naar Den Haag werd daardoor gedupeerd. Bijna een jaar lang moesten reizigers gebruikmaken van bussen, wat de reistijd voor sommigen verviervoudigde. Een beetje zenuwachtig maar vooral opgelucht werd gisteren de reis naar Den Haag weer over rails gemaakt. Met het weer in gebruik nemen van lijn 4 is RandstadRail nog niet op orde. Lijn 3, die doordringt tot het centrum van Zoetermeer, zit nog altijd in de testfase. Maar HTM-directeur Peter Jansen denkt dat Randstadrail voor het eind van de maand weer helemaal operationeel is. ‘Binnen twee weken rijdt alles.’

Reactie achterlaten