Zoetermeerse politiek blij met Bleizo

Er is groen licht voor de verdere ontwikkeling van het nieuwe station Bleizo. De fracties in de Zoetermeerse gemeenteraad zijn unaniem van mening dat het toekomstige vervoersknooppunt ten oosten van Zoetermeer van groot belang is voor de werkgelegenheid en de lokale economie.

“We zijn blij met Bleizo,” verwoordde D66-raadslid Willem Bos woensdagavond, tijdens de raadscommissie ruimte, het optimisme van de Zoetermeerse politiek over Bleizo.

Ondanks de ‘euforie’ werden er echter ook zorgen geuit over mogelijke tegenslagen. Zo vroeg Eric Leupe (PvdA) zich af wat er gebeurt als de NS toch niet meegaat in het traject. En Emmy Plantinga (VVD) waarschuwde voor een uitgestorven station in de avonduren. “Bleizo moet ook dan levendig zijn. We moeten voorkomen dat het gebied qua sociale veiligheid en kwalitatief dan verloren gaat,” meende Plantinga. Haar collega Mariette van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn) plaatste vraagtekens bij het grote aantal kantoorpanden dat bij Bleizo moet verrijzen. “Om al die panden gevuld te krijgen: hoe verhoudt zich dat tot de huidige leegstand van bedrijfspanden in Zoetermeer? De afgelopen jaren zijn we toch maar beperkt succesvol geweest in de verhuur van kantoorgebouwen,” stelde ze.

Rond het nieuwe NS-station op de kruising van de verlengde Oosterheemlijn, de A12 en de spoorlijn Utrecht – Den Haag moet een hoogwaardig kantorenpark komen van 80.000 m², met een mogelijke groei naar 150.000 m². Wethouder Edo Haan (PvdA, financiën) ziet die toekomst echter optimistisch tegemoet. “Ik ben blij dat er raadsbreed positieve geluiden zijn over Bleizo. Dit station heeft ongekende mogelijkheden en genereert echt duizenden banen.” Haan noemde Bleizo ‘een uniek punt’. Voor het eerst in Nederland komen namelijk verbindingen van heavyrail (NS-lijn Utrecht – Den Haag) en lightrail (Randstadrail) elkaar tegen.

Bleizo moet worden gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Lansingerland. Voor beide gemeenten is het cruciaal dat energienetbeheerder Tennet meewerkt aan de bouw van een nieuw 380 kV transformator- en schakelstation ten zuiden van de A12.

0 antwoorden op “Zoetermeerse politiek blij met Bleizo”

  1. Ed Stevenhagen2009-04-08 om 00:00Beantwoorden

    Het valt onder de nog verborgen gebreken:
    Station Bleizo boven een 22 bar CO2-leiding en naast een 80 bar defensie Kerosineleiding en een 40 bar aardgasleiding. Ja iedereen zal blij zijn wanneer je die grond kwijt bent en de rekening straks iemand anders kan presenteren.

    Situatieschets afgeleid van Risicokaart Zuid-Holland: http://www.xs4all.nl/~estevenh/geonet/co2/Bleizo_Prisma1.jpg

Reactie achterlaten