Meer weerstand tegen aanleg ZoRo-busbaan

Nadat eerder de Berkelse nieuwbouwwijk Rodenrijsezoom in het geweer kwam tegen de busverbinding door hun park, zijn het nu bewoners van de Berkelse Penninghlaan en de natuurorganisatie De Vlinderstrik die in opstand komen. De bewoners van Penninghlaan, de straat die parallel loopt aan de Rodenrijseweg, zijn boos dat het groen achter hun huizen worden gekapt om ruim baan te maken voor de busbaan. Ook irriteert het hen dat tot de kaalslag is besloten door de Stadsregio Rotterdam en de gemeente Lansingerland zonder dat daar de bewoners over zijn gehoord. “Waar was nu die beloofde open dialoog, de klankbordgroep voor bewoners? Waarom lieten onze gemeenteraadsleden zo over zich heenwalsen door de Stadsregio? Wat was dit voor achterkamertjespolitiek,” vraagt de buurt zich af op hun actiewebsite. De buurt laat het er niet bij zitten en heeft samen met De Vlinderstrik bezwaar gemaakt tegen de kapvergunning en alvast juridisch een ijzer in het vuur gelegd bij de provincie Zuid-Holland. De gemeente Lansingerland zal nu uitzoeken hoe het precies zit met het groen achter de Berkelse Penninghlaan. Wethouder Hans de Rijke (verkeer en vervoer, CDA) heeft vorig jaar nog gemeld dat het bos achter de Penninghlaan ‘verantwoord is ingepast’ in de plannen. Eerder zorgde de komst van de ZoRo-busbaan voor protesten van bewoners van Rodenrijse Zoom. In de plannen van de Stadsregio Rotterdam komt de busbaan tussen deze nieuwbouwwijk en het aangrenzende lintpark te liggen. Buurbewoners vrezen dat er ongelukken komen als het jonge grut uit de kindrijke wijk de busbaan oversteekt om in het park te spelen. Het AD Rotterdams Dagblad houdt woensdag 13 februari vanaf 19.30 uur in t Manneke aan de Leeweg 33 in Berkel een Mediacaf├ę over verkeer en vervoer in de B-driehoek. Zie www.ad.nl/rotterdam/mediacafe.

Reactie achterlaten