Boeken lenen op station

Naast de kiosk, het boekenwinkeltje, de minisupermarkt, wordt een aantal stations in Zuid-Holland over een paar jaar uitgebreid met een bibliotheekje.

De provincie en de Zuid-Hollandse bibliotheekorganisatie Probiblio overleggen met de Nederlandse Spoorwegen over het huren van ruimten. Het gaat om de stations van Gouda, Leiden, Den haag, Rotterdam, Dordrecht en Zoetermeer.

Stedenbaanstations, waar in de toekomst overgestapt kan worden van ‘gewone’ trein op lightrailsystemen, zoals de RijnGouwelijn. De ‘treinbibliotheken’ wordt voor wat de financiĆ«le bijdrage van de provincie de opvolger van de strandbibliotheek, zoals onder andere Hoek van Holland die kent. Een ruimte zoeken moet in Gouda geen probleem worden. De vroegere koffiehoek in de stationshal staat al geruime tijd leeg. Wachtend op je al dan niet vertraagde trein kun je
boeken lenen en die bij een volgend bezoek aan het station inleveren. Reizigers zien wel iets in het systeem. “Als het maar snel werkt,” zegt G. van der Laan. “Anders mis je je trein.” A. van Driel hoopt dat het niet verplicht wordt je boek in dezelfde bibliotheekdependance terug te brengen. “Wat me handig lijkt is dat je voor je de trein in stapt een boek leent en die bij aankomst kunt inleveren.” Voor de meeste steden waar een bibliotheek kan komen, is het nog niet verder dan een idee. Dordrecht is het verst, zegt J. Deckers van Probiblio. In die stad heeft haar organisatie zowel de Nederlandse Spoorwegen als de bibliotheek weten te enthousiasmeren Probiblio denkt al langer na over nieuwe manieren om de lezende mens te bedienen. De al genoemde strandbieb in Hoek van Holland en andere badplaatsen bestaat al langer en gaat nog tenminste twee jaar door.

Reactie achterlaten