Fietsen blijven overdag taboe in Randstadrail

Wie doordeweeks overdag met zijn fiets van Den Haag naar Zoetermeer wil, zal zelf moeten trappen.
Het meenemen van een tweewieler in een voertuig van Randstadrail blijft ook in de toekomst verboden.

Dat schrijft het Haagse college aan de gemeenteraad. De raad had het stadsbestuur gevraagd mogelijk te maken dat de fiets gedurende de hele dag meegenomen kan worden in Randstadrail. Het college wijst dat voorstel nu af. Een fiets in de sneltram mag alleen na 19:00 uur en in de weekenden de hele dag.

Het belangrijkste argument tegen het fietsvervoer overdag, is de drukte. Het stadsbestuur vreest dat de aanwezigheid van fietsen tot veel ergernis bij de overige reizigers zal leiden. Bovendien zou door het trage in- en uitstappen de dienstregeling in gevaar kunnen komen. Voorts wordt gevreesd dat bij calamiteiten, wanneer voertuigen snel ontruimd moeten worden, het meenemen van een fiets tot problemen leidt.

In de Rotterdamse metro worden fietsen overdag ook geweigerd. Het Haagse college vond het daarom verwarrend om in de Haagse voertuigen van Randstadrail een ander beleid te voeren. ‘Dit zou de helderheid voor reizigers niet ten goede komen’.

Onlangs bleek dat vervoerder HTM ook in de avonduren mensen geweigerd heeft hun fiets mee te nemen in een voertuig van Randstadrail. Vooral in de tramtunnel werd het meenemen van de fiets verboden. Het bleek om een misverstand te gaan. De HTM maakte gebruik van een oude versie van de huisregels, waarin stond dat het meenemen van fietsen niet was toegestaan. Volgens de gemeente Den Haag zou het probleem nu verholpen moeten zijn.

Reactie achterlaten