NedTrain in Leidschendam gaat fors groeien

NedTrain in Leidschendam, onderhoudsbedrijf van NS voor rollend materieel, gaat flink uitbreiden.
De hal met twaalf binnensporen wordt gereed gemaakt voor het onderhoud van 90 Sprinter Light Trains (SLT), die NS heeft gekocht en die komend najaar gaan rijden. Ook gaat het bedrijf, nu al het grootste onderhoudsbedrijf van NS, het servicewerk doen aan zeven lightrail-treinen (zogeheten GelenkTriebWagens of GTW’s) van vervoerder Arriva. Ook komen elf nieuwe treinstellen van de Rotterdamse RET in onderhoud, die in samenwerking met de Haagse HTM op Randstadrail tussen Rotterdam en Den Haag gaan rijden.

“Dit betekent voor ons veel nieuw werk, waarvoor we de locatie gaan aanpassen. We gaan ons ook voorbereiden op de nieuwe technieken, die bij deze treinen horen. We verwachten dat de werkgelegenheid met circa 20 zal toenemen tot 300,” aldus productmanager Robin Turkenburg. De operatie zal een investering vergen van bijna 8 miljoen euro.

Behalve nieuwe outillage komt er in de locatiehal een aanpassing van twee van de twaalf binnensporen. “Daar komen twee werkputten bij, omdat we van doen krijgen met lagevloertreinen. Die zijn geschikt voor mensen met een rolstoel, omdat zij bij het in- en uitstappen geen niveauverschil met het perron hebben. De NS schaft de treinen aan om te kunnen voldoen aan het groeiend aantal reizigers.”

NedTrain, dat in het land nog drie grote onderhoudsbedrijven heeft, werkt niet alleen voor de NS, maar ook voor Arriva, Veolia, onderdeel van het Franse CGEA, Connexxion en Syntus. De laatste is een gezamenlijk bedrijf van NS en Keolis, dat actief is in de Achterhoek en Twente.

NedTrain probeert zich al enige tijd te moderniseren om klaar te staan als het vervoersnet in Nederland als gevolg van Europese liberaliseringsafspraken wordt vrijgegeven. “Wij willen voor NS blijven werken, maar als andere op de markt komen willen wij ook voor hen een goede partner zijn,” aldus Turkenburg.

Turkenburg werd in dat verband onlangs door de branchevereniging BVDO benoemd tot ‘Onderhoudsmanager van het jaar 2008’. Uit negentien kandidaten werd hij gekozen vanwege opmerkelijke verbeteringen in het onderhoudsproces in Leidschendam. In overleg met personeel en klanten ging hij over tot een 7×24-uursdienst. “Daardoor kunnen wij ons beter aan de afspraken houden en leveren we elke acht uur een trein af. Onze afleverbetrouwbaarheid steeg van 30 tot 95 procent. De NS is blij met deze tijdwinst.”

Reactie achterlaten