Last van zestien bussen per uur

Zestien keer per uur dendert een bus door de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan in het Rotterdamse Hillegersberg. Gek worden de bewoners ervan. Want de weg wordt nu wel erg zwaar belast, met ook een tram voor de deur. Ze willen dat busmaatschappij Connexxion de beslissing terugdraait om door hun straat te rijden.

Buslijnen 170 en 173 -tussen Rotterdam Centraal en Zoetermeer centrum- rijden sinds enkele maanden door de laan. Een tijdelijke situatie, zei de deelgemeente, vanwege werkzaamheden aan de Grindweg en de Bergse Dorpsstraat. “Eind mei hoorden we ineens dat de bussen er zouden blijven rijden, omdat er na de herinrichting van de Bergse Dorpsstraat geen bussen meer door mogen,” zegt bewoonster Janine Quispel boos. “Terwijl we niet eens een halte hebben.”

Ze heeft, samen haar buren, een stapel brieven gestuurd naar de deelgemeente, Stadsregio Rotterdam (die over het openbaar vervoer beslist), Connexxion en de Ombudsman. “Behalve dat onze huizen kapot trillen door die bussen, levert het ook gevaarlijke situaties op. De voorrangsregeling op de kruising Montignylaan en Van Kempensingel is pas gewijzigd, waardoor niemand meer weet wie er voorrang heeft. We zien geregeld kinderen vallen door de verkeersonveilige situatie,” stelt Quispel.

Deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek heeft het probleem inmiddels aangekaart bij verkeerswethouder Baljeu. Bovendien is dagelijks bestuurder Letty Bekedam (GroenLinks) in overleg met Connexxion. “Ik voel met de bewoners mee, maar je kunt niet zomaar tegen Connexxion zeggen dat ze hun bussen maar elders moeten laten rijden. We willen ook goed openbaar vervoer voor onze inwoners. Er moet goed gekeken worden naar een oplossing,” vindt Bekedam.

Reactie achterlaten