Nieuwkomer Qbuzz verrast reizigers

“Dit is echt genieten,” zegt chauffeur Leo Veenman terwijl hij op zondagmorgen zijn hagelnieuwe Qbuzz door de straatjes van Berkel en Rodenrijs stuurt.

Het zijn de eerste uren van de al even nieuwe streekvervoerder. Qbuzz rijdt sinds gisteren in de regio rond Rotterdam en Zuid-Oost Friesland. “Hoor eens. Meer geluid dan dit maakt hij niet,” glundert Veenman. “Wat een verschil met die rammelbakken.”

‘Die rammelbakken’ zijn de bussen waarmee concurrent Connexxion tot zondag het streekvervoer rond Rotterdam verzorgde. Daarom zijn zaterdagnacht pas in allerijl de nieuwe dienstregelingen bij de haltes opgehangen.

De chauffeurs van Connexxion zijn één op één overgegaan naar het nieuwe Qbuzz. Het personeel zegt tot op de dag van vandaag niet te begrijpen waarom Connexxion de concessie voor Rotterdam deze zomer heeft laten schieten. “Het is een van de meest bereden gebieden,” zegt een chauffeur op een andere lijn.

De officiële lezing van Connexxion is steeds geweest dat Qbuzz voor 49 procent in handen is van de NS. Omdat de NS een goedkopere cao hebben, zou Qbuzz een oneerlijke concurrent zijn. Onzin, zegt de nieuwe streekvervoerder: Qbuzz werkt met dezelfde cao’s als de andere vervoerders.

Minstens tien rechtszaken verder hebben Connexxion en Arriva de nieuwlichter niet van de weg weten te houden. Volgens regiodirecteur Gijs van Laviere is de eerste dag van Qbuzz ‘zonder trammelant’ verlopen. “Het is natuurlijk wel even wennen voor de klanten en chauffeurs. Ze zien ineens een andere bus met andere kleuren.”

Dat het wennen was, klopt. Op de elektronische borden in de bussen staat: ‘Er is op dit moment geen reizigersinformatie beschikbaar’. En bij een van de nieuwe bussen hapert de voordeur. Een kordate schop van de chauffeur is nodig om hem te sluiten. Nog zo wat: gebruikers van de OV-Chipkaart in de regio Rijnmond moeten geduld hebben. Pas in het voorjaar worden de Qbuzzen uitgerust met de leesapparatuur.

Reactie achterlaten