Reizigersvervoer RandstadRail in 2008 sterk gegroeid: toch lagere frequentie

Peter Smit: “Dit wijst op hersteld vertrouwen”

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de RandstadRail-lijnen 3 en 4 is in 2008 sterk gegroeid. Dat blijkt uit de meest recente vervoerscijfers die Peter Smit, regiobestuurder bij het Stadsgewest Haaglanden, vandaag presenteerde op de ‘Dag van de Lightrail’ in Utrecht.

In maart vorig jaar maakten 75.000 reizigers dagelijks gebruik van de nieuwe OV-verbinding tussen Den Haag en Zoetermeer (RandstadRail 3 en 4). In het najaar van 2008 vervoerde RandstadRail dagelijks 94.000 passagiers, een stijging van 25%.

Smit noemde 2008 in zijn toespraak “een prima jaar voor RandstadRail”. 2008 is het eerste complete jaar waarin vervoerder HTM met RandstadRail heeft gereden. Na ontsporingen in november 2006 liep het project bijna een jaar vertraging op. Op basis van de laatste vervoerscijfers lijkt deze vertraging nu al ingelopen en worden de prognoses die voor 2008 waren opgesteld zelfs overtroffen.

In een reactie op de cijfers stelt Peter Smit: “In de eerste maanden traden er nog wel eens haperingen op in de dienstregeling. Toen die verdwenen begon RandstadRail in de loop van 2008 echt goed te draaien en reizigers pikken dat kennelijk snel op. Je ziet dat terug in die sterke toename van het aantal passagiers. Dit wijst op hersteld vertrouwen.” De klanten waarderen RandstadRail met 7,3 (Klantenbarometer KpVV d.d. maart 2008). Met name wordt het gelijkvloerse aspect van RandstadRail goed beoordeeld, evenals het omroepen van de haltes in het voertuig en het aantal vertrekmogelijkheden per uur.

Ambities

Voor RandstadRail zijn er ambities geformuleerd over de toekomstige ontwikkeling van het aantal reizigers. In 2011 wil RandstadRail in Haaglanden dagelijks 110.000 passagiers vervoeren.

De zogenoemde Oosterheemlijn (lijn 4) wordt doorgetrokken naar het openbaar vervoerknooppunt Bleizo in Zoetermeer bij de NS-lijn Den Haag-Utrecht, dat naar verwachting in 2012 in gebruik wordt genomen.

Ondertussen werkt de HTM aan een verder verfijning van de dienstregeling. In de drukke spits komt het voor dat voertuigen op elkaar moeten wachten of zelfs stil komen te staan. In de aangepaste dienstregeling is er daarom voor gekozen om enkele ritten te schrappen. Uit berekeningen blijkt dat hierdoor meer regelmaat en een betere doorstroming ontstaat. De voertuigen lopen onderweg minder vertraging op en kunnen dan ook op de normale snelheid rijden. Daardoor wordt de reistijd korter. De aangepaste dienstregeling gaat op maandag 9 februari in.

Aanvulling AD: Eindelijk reden voor ’n feestje

Slapeloze nachten zullen ze er bij de HTM van hebben gehad: Randstadrail. Wat in eerste instantie begon als een futuristische lightrailverbinding, leek na een aantal ontsporingen te eindigen in een nachtmerrie.

Maar zie: het imago van de sneltram is langzaam uit de afgrond gekropen. 2,5 jaar na de eerste, dramatisch verlopen ritten, lijken reizigers Randstadrail definitief in het hart te hebben gesloten.

Tevreden reizigers en vooral: veel reizigers. Was er het eerste jaar gerekend op 77.000 passagiers, aan het eind van het jaar bleken het er al 94.000 te zijn. “Een prachtresultaat,” zegt dan ook Peter Smit, regiobestuurder van het stadsgewest Haaglanden (VVD, vervoer). “Veel meer reizigers dan waar we op rekenden. Hiermee is het jaar stilstand al helemaal teniet gedaan.” Hij wijst op de cijfers van de oude NS-Sprinter. “Op de Zoetermeer Stadslijn maakten zo’n 66.000 reizigers per dag gebruik van het openbaar vervoer. In een paar jaar tijd zijn we dus 50 procent gestegen.”
Het succes is vooral in Zoetermeer behaald. “Ik heb geen exacte cijfers, maar ik heb sterk de indruk dat de groei in Zoetermeer nog groter was dan in Den Haag. Ga maar na: vroeger stopte eens in het kwartier een trein. Nu loop je naar het station en binnen een paar minuten staat Randstadrail voor je neus. Dat is een fabelachtige verbetering.”

Die frequentieverhoging is volgens Smit een van de belangrijkste pijlers van het succes. “We hebben een heel goed product neergezet. Sinds het najaar rijden we veel frequenter. In de spits stopt om de 2,5 minuut een tram. Als reiziger hoef je nauwelijks meer te wachten.”

Toch is er ook een keerzijde aan dit succes. De voertuigen komen nu zo snel na elkaar, dat regelmatig opstoppingen ontstaan. Soms staan voertuigen zelfs stil. Daarom zullen enkele ritten worden geschrapt. “De voertuigen krijgen nu 30 seconden meer lucht. Dat betekent inderdaad iets langer wachten, maar ik verwacht dat je per saldo eerder op de plek van bestemming bent. In de tussentijd wordt het verkeerssysteem verder verfijnd.”

De nieuwe dienstregeling gaat in op 9 februari. Smit denkt overigens dat de huidige frequentie niet voor het eind van dit jaar opnieuw wordt ingevoerd. “We willen even goed de tijd nemen om het systeem helemaal op orde te krijgen.”

De jaren daarna verwacht Smit een verdere groei van Randstadrail. “In 2011 willen we per dag 110.000 reizigers vervoeren.” Dat moet voor een deel komen door ‘mond tot mondreclame’ van reizigers. “Randstadrail gaat dan nog meer leven.” Ook verwacht Smit meer reizigers door de groei van de Vinex-wijken Leidschenveen en Oosterheem in Zoetermeer. “Daar worden de komende jaren duizenden nieuwe woningen bijgebouwd. Dat levert hopelijk ook nieuwe reizigers op.” Een uitbreiding van het aantal stations in deze wijken is volgens hem niet aan de orde.

Daarna volgt de volgende stap: uitbreiding van het netwerk naar andere lijnen. “In eerste instantie zullen lijn 2 en 9 op Randstadrail worden aangesloten. Op lijn 2 worden dit jaar al lightrailvoertuigen ingezet. Op lijn 9 komt een keerlus bij Madurodam. Dan kunnen we in de spits de frequentie ook flink verhogen.”

Dit jaar staat Randstadrail voor een nieuwe uitdaging: de invoering van de OV-Chipkaart. Smit hoopt dat ‘ergens deze zomer’ in heel Haaglanden de kaart in gebruik kan worden genomen. “In zowel Randstadrail, als tram en bus. De eerste tijd kan de strippenkaart naast de OV-Chipkaart gebruikt blijven worden. Als het aan mij ligt is de tijd dat beide kaarten naast elkaar worden gebruikt, zo kort mogelijk. Maar het is de staatssecretaris die uiteindelijk beslist.” Smit verwacht dat de strippenkaart ‘binnen enkele maanden’ na de invoering van de chipkaart zal verdwijnen.

Aanvulling ZoetermeerOV 8 februari 2009

De frequentie van RandstadRail in de spits gaat omlaag naar elke 7,5 minuut per lijn per richting. Er rijden drie per spits a vier spitsritten extra, ongeveer elk half uur één kort trajectdienst. Dat betekent dat nagenoeg de frequentie van voor oktober 2008 terugkeert. Van een strakke 2,5 minutendienst naar een 3,75 minutendienst.

Reactie achterlaten