‘Grootste hobbels met RandstadRail zijn nu genomen’

“Erg prettig,” zegt Peter Smit, wethouder van verkeer in Den Haag en in het stadsgewest Haaglanden verantwoordelijk voor verkeer en vervoer.

Gistermiddag om half vijf besloot de inspectie voor Verkeer en Waterstaat dat RandstadRail-lijn 4 helemaal mag gaan rijden. Waar de voertuigen uit de richting van de Uithof nu nog keren op het Centraal Station in Den Haag, mogen ze vanaf maandag door naar de halte Javalaan in Zoetermeer.
Maandagmorgen in alle vroegte gaat Smit samen met zijn Zoetermeerse collega een ritje maken met lijn 4.

De opening van het traject komt geen moment te vroeg. In Zoetermeer werd al flink gemord over het feit dat passagiers al maanden met vervangende bussen moeten rijden. Bovendien werd gisteren bekend dat twee PvdA-Kamerleden opheldering eisen van minister Camiel Eurlings van Verkeer. Waarom rijden de sneltrams wel op de Erasmuslijn naar Rotterdam en nog niet naar Zoetermeer, wilden zij weten.
Smit kan voor dit soort vragen wel begrip opbrengen, zegt hij. “Maar ik moet onderscheid maken tussen wat mensen vinden en willen aan de ene kant en wat kan aan de andere. Die dingen staan los van elkaar. Maar dat neemt niet weg dat ik het me wel aantrek.”

Betekent het besluit dat er treinen met passagiers gaan rijden ook dat het veilig is voor de passagiers om in een RandstadRail-voertuig te gaan zitten? “Menselijkerwijs gesproken is het veilig, ja,” zegt Smit. “Alhoewel natuurlijk niemand ooit kan beloven dat er niets kan gebeuren. Maar we hebben wel alles helemaal suf getest.”

Met de ingebruikname van lijn 4 is bijna heel RandstadRail in gebruik. Alleen op de lus in Zoetermeer, de krakeling genaamd, mogen nog geen voertuigen rijden van de inspectie. Wel begint daar volgende week het proefbedrijf. Dat betekent dat de sneltrams al helemaal volgens de dienstregeling gaan rijden, maar nog geen passagiers vervoeren. Smit laat doorschemeren dat hij verwacht dat het niet al te lang hoeft te duren dat ook dit traject officieel in gebruik kan worden genomen. “Als het proefbedrijf start, is het alleen nog een kwestie van storingsvrij rijden,” zegt hij.

Want aan het proefbedrijf ging het testbedrijf vooral en daarbij is al heel lang storingsvrij gereden. Een van de grote hobbels was een groot aantal problemen met de wissels. Volgens Smit zijn die nu allemaal verholpen. “Alle garanties over de wissels zijn er.”

Reactie achterlaten