Eerste reacties passagiers positief

Eindelijk zijn alle trajecten van RandstadRail weer in gebruik. Afgelopen zaterdag reed RandstadRail 3 weer zijn eerste rondje door Zoetermeer sinds de stillegging bijna een jaar geleden. Veel Zoetermeerders maakten van de gelegenheid gebruik en reden deze dag gratis een rondje mee. Volgens een woordvoerder van de HTM hebben ze veel positieve reacties gekregen van reizigers. Afgelopen zondag namen we zelf de proef op de som en ervaren hoe RandstadRail bevalt.

Een rit op de krakeling leert ons in ieder geval dat de HTM erg zijn best doet om het de reizigers naar de zin te maken en om mensen zo goed mogelijk te informeren. Iedereen ontvangt bij binnenkomst een zakje dropkrakelingen en medewerkers van de HTM zijn aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het geven van advies. Zo treffen we Maryneidi die speciaal getraind is om reizigers te woord te kunnen staan over de RandstadRail. Ze hoort de klacht aan van een passagier die meent dat het onduidelijk is aangegeven dat je in de trein zelf niet kunt afstempelen. Zeker als je opstapt vanaf de halte Driemanspolder. Op de terugweg lijkt dit bevestigd te worden wanneer een echtpaar instapt op desbetreffende halte en vertwijfelt met de strippenkaart in de hand rondkijkt, op zoek naar een stempelautomaat. Op de haltes zijn diverse borden te vinden die erop wijzen dat er voor het instappen gestempeld moet worden, maar als je bijvoorbeeld op station Leidsewallen met de lift naar boven komt, mis je het bord en de automaat.

Ook Cher van den Bosch deelt snoep uit en vraagt belangstellend aan reizigers of zij ze ergens mee kan helpen. Cher volgt de opleiding Particulier Beveiliger op het ID College en loopt vier weken stage bij de HTM. Zelfs in haar herfstvakantie heeft ze hard doorgewerkt.

Onze trein komt stipt op tijd aan en het blijkt een prettig vervoermiddel. Een kleine waarschuwing is echter wel op zijn plaats: moeders hou uw kroost in de gaten, want het stoppen en wegrijden gaat met genoeg kracht gepaard om de kleintjes op hun billen te laten landen als ze staan. Tijdens onze rit zijn we twee keer getuige van kinderverdriet. Verder zijn de reacties van de reizigers over het algemeen enthousiast. Mevrouw Jongsma (77) keerst terug van een bezoek aan haar zus in De Leyens en is blij dat ze niet langer is aangewezen op die dure taxi. “Nu zal ik ’s avonds niet zo snel met de RandstadRail reizen, zeker niet nu het zo vroeg donker is”, vertelt zij. “Maar voor de zondagmiddag is het voor mij een prima vervoermiddel.”

Nikkie is blij dat de trein eindelijk weer rijdt, wat haar betreft net op tijd. De herfst is begonnen en als de regen echt met bakken uit de hemel komt, verruilt zij haar fiets voor de trein. “Zo kom ik toch met een normaal kapsel aan op school. Want mij zul je echt nooit zien in zo’n vreselijk regenpak hoor.” We hopen inderdaad dat de RandstadRail zelfs in de herfst netjes op de rails blijft en de reiziger snel en comfortabel van halte naar halte vervoerd.

Reactie achterlaten