‘Alsof RandstadRail nooit heeft stilgestaan’

Maandenlang moesten ze met de bus van en naar het werk. Het geduld van de forenzen tussen Zoetermeer en Den Haag is zwaar op de proef gesteld. Gisteren werd het lange wachten beloond: RandstadRail rijdt weer.

‘Eindelijk,’ lijken veel reizigers bij het instappen opgelucht te zeggen. De sfeer is lacherig, HTM-medewerkers delen doosjes pepermunt en portemonnees uit onder het mom van ‘we hebben wel wat goed te maken’. En controles? Een reizigster uit Honselersdijk die naar de Haagse Beatrixlaan wil laat haar abonnement zien aan een medewerker in het voertuig, maar met een wegwuifgebaar maakt de HTM’er duidelijk: “De komende weken controleren we niet zo streng, hoor. Stop maar weer terug.”
Alle cadeautjes worden gretig aangenomen, maar het feit dat RandstadRail rijdt, is voor de Zoetermeerders het grootste cadeau. “Vorig jaar is het me prima bevallen,” vertelt Johan Meijer. “Totdat het werd stilgelegd. Daarna moest ik met de bus, wat toch een half uur langer reizen betekende.”

De meeste reizigers vertrouwen erop dat het niets ontspoort, maar sceptisch blijven ze wel. Ze willen eerst zien of RandstadRail deze keer wel zonder problemen blijft rijden. Eerst zien dan geloven, is het motto.

Zoetermeerder Maarten Batenburg wil dit motto als eerste in de praktijk brengen. De vertegenwoordiger van de reizigersorganisatie Rover is er vandaag in alle vroegte bij. “Die eerste rit (05.53 uur, red.) wilde ik absoluut niet missen. Dit doe ik overigens niet elke ochtend, hoor,” zegt hij met een glimlach. “Maar voor dit moment wilde ik wel vroeg mijn bed uit. Of er nog dingen zijn gebeurd? Nee, alles verliep goed en dat mag ook wel nadat er zolang is getest.”

Kim Boersboom, maandenlang aangewezen op de bus, durft de rit eveneens aan. “Je moet toch hoop hebben. Zolang hij maar niet stilstaat. Vorig jaar kwam ik bijna te laat voor een examen door een storing van RandstadRail. We hebben toen tien minuten stilgestaan. En vandaag heb ik weer een examen. Dus ik hoop maar dat ik op tijd kom.”

Anderen vermommen hun scepsis in ‘RandstadRail-humor’. “Ach, als het je tijd is, dan ga je toch wel.”

De HTM Voorziet in elk geval geen problemen meer. “We verwachten dat alles goed gaat,” vertelt Piet Jansen, exploitatiedirecteur van de Haagse Vervoerder. “We hebben erg veel proefgereden. Daarom rijdt hij nu vanaf de start zonder problemen. Het enige verschil met de afgelopen weken is dat we nu met passagiers rijden.”

Toch stelt dat gegeven niet alle reizigers gerust. Enkele reizigers verkiezen de vervangende bus –die deze week nog rijdt– boven RandstadRail.

Zo ook meneer Boon uit Zoetermeer. Hij vertrouwt het nog niet helemaal. “Tsja, laat RandstadRail eerst maar een weekje rijden met andere passagiers. Op die manier is er nog niet getest. Pas als dat goed gaat, stap ik ook weer in.”

Een andere reizigster stapt meer uit gewenning de bus in. Ze is niet onder de indruk van het nieuws, getuige het volgende opgevangen gesprekje. “RandstadRail 4 rijdt weer naar Den Haag, mevrouw,” zegt een HTM-medewerkster. “Oh, is dat zo?” reageert de reizigster laconiek. Ze kijkt even om naar de RandstadRail-halte, maar stapt schouderophalend toch de bus in.

Ondanks de busliefhebbers zitten de voertuigen tijdens de ochtendspits redelijk vol. Opvallend, aangezien pas afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt dat RandstadRail weer rijdt.

“Ik heb het in de krant gelezen,” zegt de één, terwijl de ander op straat wordt verrast door het nieuws. Als de eerste verbazing is weggeëbd, duiken veel reizigers echter weer in het normale reisritme, verzonken in een krantje of starend naar buiten.

Regiobestuurder Peter Smit van het stadsgewest Haaglanden –uiteraard ook aanwezig op dag 1– vat dit beeld treffend samen: “Alsof RandstadRail nooit heeft stilgestaan.”

Tot nu toe

de start van de Oosterheemlijn (van De Uithof naar Zoetermeer-Oosterheem) is oorspronkelijk gepland op 3 september 2006.

Op 29 oktober 2006 wordt deze lijn – met bijna twee maanden vertraging – in gebruik genomen. Het voertuig met alle ‘bobo’s’ (wethouders, HTM-directeuren, enz.) moet doorrijden naar Zoetermeer, maar komt door een technische storing niet verder dan Leidschenveen.

Op 29 november 2006 legt de inspectie Verkeer en Waterstaat alle verkeer op de RandstadRail-trajecten stil, nadat een RET-voertuig is ontspoord bij Forepark, met zeventien gewonden tot gevolg.

In juni dit jaar rijden de eerste (test)voertuigen weer over het traject. Sinds gisteren is de Oosterheemlijn weer in gebruik.

Regiobestuurder Peter Smit van het stadsgewest Haaglanden, de politiek verantwoordelijke, kon pas vrijdag bekend maken dat RandstadRail vanaf deze week weer rijdt tussen Zoetermeer Oosterheem en Den Haag. Desondanks zaten de voertuigen tijdens de ochtendspits redelijk vol.

Hoe werkt het: Stempelen niet mogelijk, chippen binnenkort wel

Wie naar een stempelautomaat zoekt in de voertuigen van RandstadRail kan lang zoeken. Strippenkaarten dienen van tevoren op het perron te worden afgestempeld. Reizigers die geen tijd hebben om af te stempelen kunnen in de voertuigen zelf nog een kaartje kopen. Het is echter goedkoper om van tevoren een kaartje te kopen bij HTM Klantenservice. Daarnaast zijn ook abonnementen en Dalurenretours geldige vervoersbewijzen.

Op de plekken waar in de Haagse trams een stempelautomaat staat, daar staat in de RandstadRail een automaat voor de OV chipkaart. Deze kaart wordt vanaf 2009 de enige mogelijkheid om met het openbaar vervoer te reizen.

Volgens de dienstregeling van HTM kun je in- en uitstappen op halte Javalaan, maar in de praktijk blijkt het eindpunt (of beginpunt) van de Oosterheemlijn in Zoetermeer hermetisch afgesloten. De verklaring? De halte ligt in een nog niet bewoonbaar gedeelte van Zoetermeer. Niettemin is HTM met de gemeente in gesprek om van deze ‘spookhalte’ toch een volwaardig op- en afstappunt te maken.

Hoe verder: Alleen Krakeling wacht nog op groen licht IVW

RandstadRail rijdt alleen nog niet over de Zoetermeerse Krakeling. Deze route loopt van Zoetermeer Centrum West tot Den Haag Loosduinen. Het is nog niet bekend wanneer RandstadRail hier kan starten, maar er zit schot in. De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft toestemming gegeven om te starten met de laatste testfase, het proefbedrijf. Als dat goed verloopt, kan RandstadRail zelfs deze maand nog starten.

De Krakeling was eerder nog een ‘zorgenkindje’. Bij halte Voorweg Hoog bleek het spoor iets schuiner te liggen –in vaktermen heet dit verkanting– maar volgens de technici van RanstadRail leverde dit geen gevaar op. De IVW was daarvan echter niet overtuigd, tot dit weekend.

Reactie achterlaten