‘Gratis ov voor ouderen met Zoetermeerpas’

Zoetermeerders van 65 jaar en ouder met een Zoetermeerpas moeten een halfjaar gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Daarvoor pleiten PvdA en Leefbaar Zoetermeer in de gemeenteraad. Zij roepen het stadsbestuur op de mogelijkheid te onderzoeken van gratis ov voor deze groep ouderen.

De partijen verwijzen naar een vergelijkbaar experiment in Den Haag. Daar mogen ouderen met een zogenoemde ooievaarspas sinds 1 januari een jaar lang gratis met de trams en bussen van de HTM. De ooievaarspas is net als de Zoetermeerpas bedoeld voor mensen met een laag inkomen.

“We denken niet aan gratis openbaar vervoer voor alle ouderen. Dat is niet te betalen,” zegt mede-initiatiefnemer Jochem den Dulk van Leefbaar Zoetermeer. “Ouderen met een kleiner inkomen zijn er veel meer bij gebaat. Vaak rijden ze zelf geen auto meer.”

De initiatiefnemers denken aan gratis reizen in het vervoersgebied van de HTM, inclusief Randstadrail en de tramlijnen tot in Den Haag. De kosten zijn een belangrijke factor. In Den Haag hebben 12.000 ouderen een kortingspas. De gemeente Den Haag trekt 1 miljoen euro uit voor het gratis ov-experiment. Ongeveer 7700 Zoetermeerders hebben een Zoetermeerpas. Onduidelijk is nog hoe groot de groep van 65 jaar en ouder is.

“We vragen de gemeente het een en ander uit te zoeken en door te rekenen. Er is een bedrag van 200.000 euro voor een proef met gratis openbaar vervoer. Wellicht kan dit budget bij de financiering worden betrokken. Als je de proef beperkt tot een halfjaar, kun je de kosten nog verder binnen de perken houden.”

Tijdens de proef kunnen de ouderen net als in Den Haag alleen in de daluren, na negen uur ’s ochtends, gratis reizen en in het weekeinde de hele dag.

De Zoetermeerse gemeenteraad boog zich in oktober vorig jaar over een voorstel om te gaan experimenteren met gratis ov in Zoetermeer. Het geld om in Zoetermeer te experimenteren met gratis openbaar is beschikbaar. De politieke partijen zijn het alleen nog niet over de wijze van besteden eens. De meeste voelen voor een proef op drukke winkeldagen of met ouderen en minima. Het stadsbestuur komt binnenkort met een voorstel. Zoals deze krant zaterdag meldde, pleiten Zoetermeer en Delft samen in een brief aan het stadsgewest Haaglanden voor gratis ov voor ouderen die zorg krijgen vanuit de WMO.

0 antwoorden op “‘Gratis ov voor ouderen met Zoetermeerpas’”

  1. J.A.M. Wubben-Wicherink2015-03-08 om 00:00Beantwoorden

    Wij hebben het gehad 2 jaar geleden dat wij als ouderen boven de 80 jaar gratis met de regiotax konden reizen. Dat heb ik als geweldig ervaren. Heel erg jammer dat dit nu is afgelopen.
    Als wij ouderen, korting zouden krijgen op de ov kaart zou dat heel erg welkom zijn.

Reactie achterlaten