Stadsgewest wil miljoen besparen op de Regiotaxi

De Regiotaxi krijgt minder geld van Haaglanden als het aan het stadsgewest ligt. Haaglanden is van plan om een miljoen euro te besparen op het vervoer dat vooral bedoeld is voor mensen die gehandicapt zijn, of slecht ter been, zo blijkt uit stukken van de gemeente Delft. Het is de bedoeling dat mensen die de Regiotaxi niet per se nodig hebben, er straks ook minder gebruik van gaan maken.

Het miljoen dat het stadsgewest niet langer wil uitgeven komt uit het openbaar vervoerpotje van Haaglanden. Het stadsgewest stelt nu dat het geld niet bedoeld is voor de Regiotaxi, maar voor regulier tram- en busvervoer. De gemeenten zouden een deel van de besparing van het stadsgewest zelf moeten gaan bekostigen.

Het goedkope taxivervoer voor gehandicapten en ouderen liep vorig jaar volkomen spaak. Uitvoerder BTR kon het werk niet aan en liet veel klachten in de kou staan. Het regende klachten van (vaak kwetsbare) mensen die niet of uren te laat werden opgehaald of weggebracht. Uiteindelijk brak het stadsgewest met de uitvoerder en nam vervoersbedrijf Connexxion het vervoer tijdelijk over.

Sindsdien praat het stadsgewest over diverse soorten aanpassingen van de Regiotaxi. Haaglanden ontkent de plannen niet, maar benadrukt dat ze nog in discussie zijn. “Sommige gemeenten binnen het stadsgewest zijn het ermee eens, anderen niet. Binnen vier beslissen we erover,” zegt een woordvoerder. Het is mogelijk dat de financiering nog veel rigoureuzer op de schop gaat.

Delft en Zoetermeer maken zich grote zorgen over de voorgenomen bezuiniging die ruim een kwart van het huidige budget beslaat. “De Regiotaxi heeft de afgelopen nogal wat reputatieschade opgelopen en moet nu alle kans krijgen op zich te herstellen,” schrijven zij aan Haaglanden. Zij benadrukken bovendien dat gemeentelijke budgetten die gebruikt kunnen worden voor extra financiering nu al sterk ‘onder druk’ staan.

De gemeenten pleitten in de brief voor gratis openbaar vervoer voor 65-plussers die zorg krijgen en voor mensen met een handicap. Zo zou het gebruik van de Regiotaxi kunnen worden teruggedrongen. Het bestuur van Haaglanden overlegt dinsdag over de Regiotaxi.

Reactie achterlaten