HSL rijdt straks van 05.00 tot 00.30 uur

De hogesnelheidstreinen op het HSL-tracé gaan in de vaste dienstregeling rijden van vijf uur ’s morgens tot half één ’s nachts. Het spoor zal tussen 00:30 en 05:00 uur niet worden gebruikt, ook niet voor andere treintransporten. Een woordvoerder van de NS heeft dat dinsdag desgevraagd laten weten.

Bewoners in de fusiegemeente Lansingerland (Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Berschenhoek) die dicht bij het nieuwe spoor wonen, vrezen voor verstoring van een deel van hun nachtrust. Ze baseren zich op de proefritten die sinds september dagelijks op het tracé worden gemaakt. Die testritten gaan volgens omwonenden tot ‘zeker 23:30 uur’ door.

Prorail en de NS verklaarden ruim een maand geleden geschrokken te zijn van het grote aantal klachten over geluidshinder.

De VVD-fractie in Lansingerland stelde onlangs vragen aan het college van B en W over de rijtijden van de HSL na de proefperiode. Ze wilde weten op welke uren er ’s nachts niet wordt gereden en aan welke regels de HSL zich qua geluidsproductie moet houden.

Het testrijden, zo’n 20 ritten per dag, gaat voor onbepaalde tijd door.

Reactie achterlaten