Gratis met de bus en de sneltram

De jongste en oudste Zoetermeerders mogen vanaf het einde van dit jaar 15 maanden lang gratis met het openbaar vervoer.

Althans als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Een proef met gratis ov moet het gebruik van de bus en de tram stimuleren en ouderen uit hun isolement halen.

Aan het experiment doen kinderen van 4 tot en met 11 jaar en ouderen met een Zoetermeerpas mee. Deze pas is bedoeld voor Zoetermeerders met een laag inkomen.De doelgroepen kunnen uitsluitend gratis reizen buiten de spits en binnen Zoetermeer, op zowel de stads- en streekbussen als op de sneltrams van Randstadrail.

Daarnaast komen er zogenoemde kennismakingskaarten voor mensen die zich nieuw vestigen in Zoetermeer en worden vrijkaartjes uitgedeeld rond de feestdagen tijdens de drukste weekeinden in november en december.

De gemeenteraadscommissie ruimte buigt zich op woensdag 15 april over de plannen van wethouder Pieter Smit (D66, vervoer). Een meerderheid in de raad gaf al eerder te kennen voor een proef met gratis ov te zijn en maakte een bedrag van 200.000 euro vrij. Het idee om ouderen met een krappe beurs mee te laten doen kwam van Jochem den Dulk van Leefbaar Zoetermeer die wees op een vergelijkbare proef in Den Haag.

Reizigersorganisatie Rover is enthousiast over het experiment. Vervoerder HTM waarschuwt voor de neveneffecten. Door de strakke inkomensgrens zal een aantal ouderen dat het niet breed heeft, net buiten de boot vallen.

De proef begint in het laatste kwartaal van dit jaar, wanneer Veolia het openbaar busvervoer in de Haagse regio overneemt van Connexxion. De proef met gratis OV wordt in 2010 geƫvalueerd. Bij voldoende succes wordt het gratis ov mogelijk voortgezet.

Reactie achterlaten