Zoetermeer krijgt gratis ov

Zoetermeer mag experimenteren met gratis openbaar vervoer. Ouderen met een Zoetermeerpas en kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen vanaf het einde van dit jaar 15 maanden voor niks met de bus en de sneltram van Randstadrail.

Verkeerswethouder Pieter Smit (D66) krijgt politieke steun van de Zoetermeerse gemeenteraad voor zijn plannen. De gemeente trekt 200.000 euro uit voor het experiment. Het vrije reizen geldt alleen buiten de spits en binnen de gemeentegrenzen van Zoetermeer.

Naast ouderen en kinderen maakt ook de rest van Zoetermeer kans op een gratis kaartje. Rond de feestdagen-op vrijdagavond, zaterdag en de extra koopzondagen-mag iedereen vrij reizen. Ook mensen die zich nieuw vestigen in Zoetermeer krijgen vrijkaartjes.

De SP en de Lijst Hilbrand Nawijn in de gemeenteraad hebben hun bedenkingen bij het voortrekken van ouderen met een Zoetermeerpas. Deze gemeentelijke kortingspas is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Wie daar dus net boven zit, valt buiten de boot.

De Lijst Nawijn waarschuwt voor de zogenoemde armoedeval. Doordat mensen die net boven deze inkomensgrens zitten, niet in aanmerking komen voor de kortingen van de Zoetermeerpas, lopen ze het risico uiteindelijk netto minder over te houden dan pashouders.

Volgens de gemeente zijn er 880 65-plussers met een Zoetermeerpas. Dat aantal zou nog hoger kunnen uitvallen, en daarmee ook de kosten van het gratis ov-experiment. Volgens wethouder Smit zijn er 2000 ouderen die in aanmerking komen voor een Zoetermeerpas. Het grootste deel van hen heeft dus geen kortingspas aangevraagd.

Het doel van het experiment is tweeledig: mensen kennis laten maken met het openbaar vervoer in de stad, en ouderen uit een sociaal isolement halen. Ook in Den Haag loopt een proef met gratis ov voor senioren.

Wethouder Smit ziet het voorlopig niet gebeuren dat gratis ov in heel Haaglanden wordt ingevoerd. “Sommige gemeente zijn er gewoon niet geïnteresseerd in.”

‘Bus en tram alternatief voor funshoppers’

Enthousiasme is er alvast van de reizigersorganisatie Rover voor de Zoetermeerse proef met gratis openbaar vervoer. “De doelgroepen –jongeren en ouderen– zijn heel goed gekozen,” vindt Maarten Batenburg, woordvoerder van de zoetermeerse afdeling van Rover. “Jongeren hebben de toekomst dus is het goed om het ov-gebruik bij hen te stimuleren. Wat me ook aanspreekt is de sociale component van het plan, de ouderen met een Zoetermeerpas die gratis mogen reizen. Proeven met ouderen elders zijn erg succesvol.”

Dat het reizen met de bus en de sneltram rond de feestdagen gratis wordt, vindt Batenburg niet meer dan terecht. “Ik vind dat eerlijk met het oog op het drie uur gratis parkeren in het Stadshart. Als je de drempel laag legt voor de automobilist, moet je dat ook doen voor het openbaar vervoer. Iemand die een plasma tv heeft gekocht, zal niet zo snel met de bus of de tram gaan. Maar voor funshoppers, mensen die wat kleding halen, is gratis ov echt wel een interessante optie.”

‘Deel van de ouderen zal buiten de boot vallen’

Vervoerder HTM ziet een proef voor gratis reizen met de bus en de tram als een ‘promotie van het ov’, maar waarschuwt voor een aantal nadelen. “Met dit soort proeven zijn er altijd grensgevallen, mensen die net boven de grens zitten. In dit geval dus ouderen die net iets te veel verdienen en daardoor buiten de boot vallen,” licht een woordvoerder van de HTM toe.

“In Den Haag loopt een proef met gratis ov voor ouderen met een Ooievaarspas, een kaart voor minima net als de Zoetermeerpas. De reacties zijn positief, maar ook hier zitten mensen net over de grens of komen van buiten Den Haag. De klant verwacht eenduidigheid. We zien het liefst dat overal dezelfde regels gelden.”

Reizen kost niks

Aanvulling Streekblad 3 april

De proef gaat in het vierde kwartaal in gelijk met de start van de nieuwe busvervoerder Veolia. “We willen hiermee laten zien dat we een goed openbaar vervoer hebben en hopen dat mensen hierdoor de auto laten staan”, aldus wethouder Pieter Smit.

De proef duurt 15 maanden en de gemeente heeft 2 ton hiervoor gereserveerd.

0 antwoorden op “Zoetermeer krijgt gratis ov”

  1. karel alberti2009-05-20 om 00:00Beantwoorden

    mogen school gaande kinderen hier van gebruik maken
    zij reizen meestal vanaf s,morgens 08.00uur
    enn dit zal in de spits zijn.
    b.v.d

Reactie achterlaten