RandstadRail scoort goed

Reizigers in een Haagse stadsbus zijn niet erg tevreden over de kwaliteit van het openbaar vervoer. Met het rapportcijfer 6,8 scoren de HTM- bussen een stuk slechter dan de collega’s in de andere grote steden. Reizigers zijn met name ontevreden over de informatie bij vertragingen en de tarieven.

Dat blijkt uit cijfers van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer dat de mening van tienduizenden Nederlandse reizigers over het openbaar vervoer peilde. Er is rekening gehouden met verschillende soorten openbaar vervoer en de tijdsmomenten waarop de ritten zijn gereden.

De Haagse stadsbusreiziger is het minst tevreden van heel Nederland. Het landelijk rapportcijfer voor het openbaar vervoer is een 7,2. De verschillen tussen het Haagse stadsbusvervoer en landelijk zijn het grootst op het gebied van reissnelheid en stiptheid.

Iets positiever wordt geoordeeld over het tramvervoer in de stad. Met een 7,0 scoren de HTM-trams even hoog als de collega’s in Amsterdam en iets hoger dan Rotterdam.

Dat het een stuk beter kan bewijst Randstadrail. De nieuwe sneltram scoort met een 7,4 bovengemiddeld goed. Met name 65-plussers weten Randstadrail te waarderen. Die groep heeft er een 8,4 voor over. Vooral het gemak met in- en uitstappen scoort hoog. Ook is de reiziger van Randstadrail tevreden over de kans op een zitplaats. Reizigers vinden de kaartjes wel te duur. Ook de informatievoorziening bij vertragingen scoort een onvoldoende.

Reizigers in Delft en Zoetermeer lijken redelijk tevreden. Ze waarderen het openbaar vervoer in hun steden met een 7,2. Ze zijn met name tevreden over de kans op een zitplaats en de netheid van het voertuig. Ook werd de veiligheid in de tram en bus relatief hoog gewaardeerd. Minder te spreken was men over de frequentie van rijden, de informatie bij vertragingen en geluidsoverlast in het voertuig.

Reactie achterlaten