Korting voor vroege treinreiziger tussen Den Haag en Gouda

Treinreizigers die de spits mijden, krijgen geld van de Nederlandse Spoorwegen. De beloning geldt nu nog slechts op het traject Utrecht-Gouda-Zoetermeer-Den Haag, waar de NS tot eind juni een proef houdt.

Mocht de proef slagen, dan volgen er meer lijnen. De NS moedigt forenzen aan zich niet te mengen in de drukte tussen half acht en negen uur ’s morgens. De beloning behelst 20 procent korting per maandtrajectkaart, die de NS met de werkgever verrekent.

Comfort

“Werkgevers geven de korting vaak weer door aan de treinreizigers”, zegt commercieel directeur Boukje Bügel van NS Reizigers. “Wie later vertrekt, krijgt de extra beloning en bovendien het comfort van meer beschikbare zitplaatsen. En er is natuurlijk niets mis met eerst een paar uurtjes thuis werken.”

Spitsmijden

De NS sluit met de financiële prikkel aan op spitsmijden voor automobilisten op de A12 tussen Gouda en Den Haag. Daar loopt het storm en blijven al duizend reizigers van de weg tijdens filetijden. Om mede extra ruimte te maken voor de automobilisten in de coupés wil de NS nu ook haar eigen reizigers verleiden op een ander tijdstip te rijden. Stapt een deelnemer toch tijdens de spits in de trein, dan wordt de korting minder. Bügel: “Ook als je voor halfacht reist, geldt de korting. Dit is een stimulans voor vroege vogels. Uiteindelijk is het doel dat steeds meer mensen in de daluren reizen.”

De NS anticipeert zo op de verwachte blijvende groei van het aantal treinreizigers. Maar meer reizigers in de minder drukke uren heeft ook enorme voordelen voor de NS zelf. Spitsreizigers zijn duur. Hoe meer reizigers in de spits rijden des te meer peperdure treinstellen moeten worden aangeschaft, die in de daluren leeg staan.

Reactie achterlaten