Veel Zoetermeerders duurder uit met OV-chip

Veel Zoetermeerders zijn straks duurder uit met de OV-chipkaart dan met de huidige strippenkaart. Vooral langere reizen met de bus of de sneltram binnen Zoetermeer gaan meer kosten.

Verklaring voor het prijsverschil is het nieuwe tarievenstelsel. De prijs van een OV-kaartje wordt straks bepaald door het aantal afgelegde kilometers. Nu nog is Zoetermeer één openbaar vervoerzone, met uitzondering van de wijk Oosterheem. Het maakt dus nu geen verschil of je een paar haltes reist in de stad of de hele openbaar vervoerzone doorgaat.

Wie met de bus reist van sporthal De Veur in de wijk Rokkeveen naar Centrum West betaalt met de strippenkaart omgerekend 97 cent. Dat wordt met de OV-chipkaart 1,51 euro, ruim de helft meer. Wie doorrijdt nar winkelcentrum Noordhove is zelfs ruim het dubbele kwijt.

Volgens de gemeente Zoetermeer is dit het onvermijdelijke gevolg van de overgang van het zone-systeem naar de kilometerheffing. Dat laatste systeem is eerlijker, vindt de gemeente, omdat het uitgaat van de feitelijk afgelegde afstand.

Wethouder Pieter Smit (D66, vervoer) wijst er in een notitie op dat een groep Zoetermeerders juist voordeel zal hebben. Zo wordt reizen van Centrum West naar Den Haag Centraal 15 procent goedkoper dan met de strippenkaart.

Overigens zijn Zoetermeerders met RandstadRail wel duurder uit dan Hagenaars. Binnen Haaglanden geldt straks een tarief van 12,6 cent per kilometer (exclusief opstaptarief van 75 eurocent). Op het RandstadRailtraject tussen Laan van NOI en Zoetermee en binnen Zoetermeer is de kilometerprijs 14,7 cent. Reden is dat de sneltrams hier met een hogere frequentie en snelheid rijden dan binnen Den Haag.

De OV-chipkaart wordt in november ingevoerd op RandstadRail. Connexxion maakt er sinds mei al gebruik van. Naar verwachting blijft de strippenkaart tot media volgend jaar geldig in de Haagse regio.

Reactie achterlaten