Storten van zand een mijlpaal voor ontwikkeling Bleizo

Met het storten van zand voor de verlengde Oosterheemlijn is deze week officieel een begin gemaakt met de ontwikkeling van Bleizo. In dat gebied, bij de A12 ten zuidoosten van Zoetermeer op de noordgrens van Lansingerland, worden de komende jaren een nieuw NS-station, kantoren en bedrijven gebouwd. De omgeving wordt parkachtig, zo is het plan.

Het eerste zand werd symbolisch gestort door de Zoetermeerse wethouder Edo Haan en de Lansingerlandse wethouder Dick van Vliet, voorzitter en vicevoorzitter van de Gemeentelijke Regeling Bleizo. Dat gebeuerde nabij het trafostation van Tennet en de windmolen van Siemens aan de Bleiswijkseweg. Het trafostation wordt afgebroken zodra aan de zuidkant van de A12 een nieuw, veel groter trafostation is gebouwd.

In totaal is voor het tracé van de sneltram 200.000 kub zand nodig (ruim 10.000 vrachtwagens). Als de ondergrond is gezet, kan een begin worden gemaakt met de bouw van viaducten en de aanleg van de sporen voor de verlengde Oosterheemlijn. Deze aftakking van RandstadRail wordt de komende drie jaar met zo’n 1.400 meter verlengd van de huidige eindhalte aan de Javalaan, langs het Van Tuyllpark naar het nieuwe station bij de A12. Het vervoersknooppunt dat daardoor ontstaat, krijgt bovendien een busverbinding met Rotterdam. Om het voor automobilisten aantrekkelijk te maken de rit met het openbaar vervoer voort te zetten, komt er bovendien een park- and ridevoorziening met 700 parkeerplaatsen.

Voor de aanleg van de verlengde trambaan moeten kabels en leidingen worden verlegd. Eén daarvan is de leiding van de Nederlandse Pijpleidingsmaatschappij voor de transport van koolstofdioxide (CO2).

Artikel Zoetermeerse zaken juni 2009


Over Bleizo en de Oosterheemlijn 540 kb (PDF-bestand)

Over het TenneT-terrein en HTM 567 kb (PDF-bestand)

Reactie achterlaten