Ameland, Purmerend en Zoetermeer kandidaten Reizigersprijs

Jaarlijks reikt ROVER de Reizigersprijs uit aan een bedrijf, project of persoon die van groot belang is (geweest) voor de vele dagelijkse OV-reizigers. Dit jaar was het thema Gemeenten en openbaar vervoer. Uit de inzendingen zijn Ameland, Purmerend en Zoetermeer genomineerd door de jury. Op vrijdag 23 oktober zal in Hilversum bekend worden gemaakt wie de prijs heeft gewonnen.

ROVER heeft reizigers gevraagd naar goede voorbeelden van gemeentelijk OV-beleid. Waar zit het wel snor met de keten van huis naar station of omgekeerd? Welke gemeente doet veel goeds voor het openbaar vervoer? Daarop kreeg de jury –Liesbeth Alferink (ROVER), Auke Bijlsma (oud-gemeenteraadslid Amsterdam), Lars Lutje Schipholt (directeur Inno-V) en Arthur ter Weeme (VNG)– zeer uiteenlopende inzendingen. De jury heeft bij de beoordeling zichzelf een aantal vragen gesteld. Valt het optreden van de gemeente binnen het reguliere werk of heeft de gemeente extra werk verzet? Zou het project er anders hebben uitgezien als de gemeente zich er niet mee bemoeit zou hebben? Is het een uniek project of is het al vaker gedaan? Maar ook: is de inzet van de gemeente een navolgbaar voorbeeld voor andere gemeenten?

Na breed afwegen is de jury tot deze drie nominaties gekomen voor de Reizigersprijs 2009: Ameland vanwege het al in een vroeg stadium ontwikkelde beleid voor gratis OV voor 65+ (hele jaar lang), de omlegging van de OV-lijn Buren/Nes (in de zomer) en het financieren van de Pierelijn (bus-boot-bus naar het ziekenhuis in Dokkum); Purmerend voor het uitstekende busnet naar Amsterdam (hoogfrequent, ook in de nacht, en dichtbij de bewoners, ook vanuit Vinex-locatie Weidevenne); en Zoetermeer voor het bieden van gratis bemande fietsenstallingen bij diverse OV-haltes, tevens een werkgelegenheidsproject.

Op vrijdagmiddag 23 oktober tussen 16:00 en 17:00 uur zal in Hilversum de prijsuitreiking plaatsvinden, ter afsluiting van het symposium ‘Randstad en OV’. De betrokken wethouders van de genoemde gemeenten zullen vertellen over hun inzet, waarna Auke Bijlsma namens de jury bekend zal maken wie met de Reizigersprijs naar huis gaat.

Reactie achterlaten