HTM wil 370 bomen langs sneltram kappen

Dat de bomen langs de RandstadRail in Zoetermeer het zwaar te verduren krijgen, was al bekend. Nu is ook bekendgemaakt hoeveel bomen zullen sneuvelen tijdens de onderhoudswerkzaamheden in januari en februari. Verspreid over de gehele route zullen 370 bomen tegen de vlakte gaan.

De meeste slachtoffers vallen in Seghwaert. Daar worden 206 bomen gekapt. Ook in de wijken Meerzicht (90), Buytenwegh en De Leyens (29), Dorp en Driemanspolder (28) en Palenstein (22) verdwijnen vele bomen.

Eerder dit jaar werden ook al ongeveer honderd bomen langs de RandstadRail gekapt. “Dat was noodkap,” legt Frenk Wetters, woordvoerder van de HTM uit. “Die bomen waren er zo slecht aan toe, dat ze op korte termijn gekapt moesten worden.” Ook nu is de kap noodzakelijk volgens hem. “Als eeb voertuig langs de bomen rijdt, raakt het soms de takken.”

De gekapte bomen worden mogelijk niet gecompenseerd. Wetters: “We hebben geen herplantplicht.”

RandstadRail Zoetermeer heeft last van bomen

Langs de hele route in Zoetermeer, de zogeheten Krakeling, is in de afgelopen tijd een situatie ontstaan die op sommige plaatsen onwenselijk is. Bomen komen in aanraking met de bovenleiding of kunnen zelfs op het spoor vallen. Dit kan liggen aan hun leeftijd of de staat waarin ze verkeren. Ook zijn er situatie waarbij het groen zo dicht op het spoor staat dat daarmee het uitzicht van de bestuurders wordt belemmerd.

Openbaarvervoersbedrijf HTM, de exploitant van RandstadRail, heeft met deskundigen van de gemeente Zoetermeer een inventarisatie van deze gevallen gemaakt. Op basis daarvan is een herstelplan opgesteld om tot een aanvaardbare en beheersbare situatie te komen.

Dat houdt in dat er begin volgend jaar fors wordt ingegrepen waardoor waarschijnlijk een hoop (te) hoog opgeschoten groen moet wijken.

Door dit nu te doen is het komende jaren niet nodig opnieuw in een keer fors te snoeien, maar kan worden volstaan met incidenteel onderhoud op plaatsen waar groen te hoog is opgeschoten.

Kapvergunning

Alle werkzaamheden hebben plaats in overleg met en onder toezicht van de gemeente Zoetermeer. De HTM heeft inmiddels de kapvergunning aangevraagd.

De HTM houdt dinsdag 10 november tussen 16:00 en 18:00 op het gemeentehuis van Zoetermeer een informatiemiddag. Bewoners die vragen hebben over de werkzaamheden kunnen hier dan terecht. Mensen van de gemeente en de HTM zijn aanwezig om vraen over de kap- en snoeiwerkzaamheden te beantwoorden. Aan de hand van een plattegrond en foto’s wordt duidelijk gemaakt waar welke werkzaamheden nodig zijn.

0 antwoorden op “HTM wil 370 bomen langs sneltram kappen”

  1. Louis2009-11-18 om 00:00Beantwoorden

    Bomen kappen voor het uitzicht van de bestuurders? Dan zien ze tenminste goed hoe de passagiers zich over de houten onconfortabele trappen in de Leyens omhoog worstelen. Over prioriteit gesproken?

Reactie achterlaten