Strippenkaart verdwijnt eind 2010 uit bus en tram

Als het aan stadsgewest Haaglanden ligt, wordt de strippenkaart in het najaar van 2010 afgeschaft in de Haagse regio. Reizigers zijn dan volledig aangewezen op de OV-chipkaart.

Elektronisch betalen kan al op de trams en bussen van HTM en Veolia in Haaglanden. De chipkaart wordt in januari ook ingevoerd op de sneltramlijnen van RandstadRail. Hoewel de kaart dus al op grote schaal kan worden gebruikt, is er nog nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. Pas in februari komen het stadsgewest en de HTM met een grote voorlichtingscampagne.

Haaglanden wil vervolgens in de herfst van 2010 de ‘strippenkaart uitzetten’. “Die beslissing is overigens niet aan ons, maar aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.” zegt een woordvoerder van het stadsgewest. “Daarbij moet aan eisen worden voldaan, bijvoorbeeld dat de distributie en de beveiliging van de OV-chipkaart op orde zijn en consumentenplatforms een positief advies geven.” Haaglanden zal bij de afschaffing van de strippenkaart samen optrekken met de provincie Zuid-Holland. “Niet dat je op de ene buslijn nog wel met een strippenkaart kunt reizen en de andere niet.” Daarmee wordt gehoor gegeven aan de kritiek dat de invoering van de OV-chipkaart in Nederland zeer versnipperd is. Een andere klacht is dat er in de Haagse regio meer zeer moeilijk aan een OV-chipkaart is te komen. En dat er te weinig punten zijn om de kaart met nieuw saldo op te laden. Naast de HTM-balies en de NS-stations in de Haagse regio, zijn er inmiddels negen distributiepunten bijgekomen. Dat aantal wordt later deze maand met nog eens zeven punten uitgebreid. Het gaat om tabak- en gemakswinkels, niet alleen in Den Haag, maar ook in Westland, Delft, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Weinig reizigers maken op dit moment gebruik van de OV-chipkaart.

Reactie achterlaten