Wissel 414 ligt weer dwars

De sneeuwval bezorgde de HTM gisteren relatief weinig hoofdbrekens. Alleen een langdurige wisselstoring bij halte Ternoot zorgde voor oponthoud voor de passagiers.

Hevige sneeuwval ontregelde eind december de dienstregeling van het vervoerbedrijf dagenlang, maar de paar centimeter die gisterochtend viel, zorgde niet voor onoverkomelijke problemen. Mede omdat de HTM de hele nacht trams preventief over de rails liet rijden.

Een aanrijding bij de Fahrenheitstraat zorgde voor enige vertraging en op enkele plaatsen konden trams niet verder omdat automobilisten in de file de trambaan blokkeerden. Ernstiger waren de gevolgen van een storing bij halte Ternoot. Om kwart voor zeven weigerde een wissel dienst en die problemen waren pas om half twaalf verholpen.

“De wissels 413 en 414 haperden,” zegt Ron Toet van de afdeling verkeersleiding van de HTM. “Ternoot is een belangrijk knooppunt voor RandstadRail 3 en 4 én de tramlijnen 2 en 6. Als het daar misgaat, hopen de problemen zich op voor reizigers.” En die problemen waren er. Lijn 2 en 6 werden omgeleid om vertraging van RandstadRail te beperken en met man en macht werd er aan de wissels gewerkt.

Wissels vormen de weke plekken van het tramnet: cruciaal én kwetsbaar. “Het gaat om millimeters,” benadrukt Theo Wagemans, terwijl hij op een rij monitors de bewegingen van RandstadRail volgt. “Als een wissel niet in de juiste stand komt, krijgen we direct een melding op het scherm. 413 en 414 zijn elektronisch verwarmd, maar wat zand of een randje ijs, en het gaat toch mis.”

Ondertussen maakt Leo van der Mast zijn ronde. Behendig stuurt hij zijn Golfje door de stad. De verkeersleiders zijn óók mobiele helpers. “Heel Den Haag rust op mijn schouders,” grijnst de 61-jarige Zoetermeerder. Hij is er om bij te springen bij ‘storingen, aanrijdingen en ontsporingen.’ Hij kent alle knooppunten, wat en waar het mis kan gaan. Het is een kalme dienst. Van der Mast verhelpt een probleempje met een slecht sluitende deur van lijn 10, maar verder onheil blijft uit. “Als ik het rustig heb, gaat het goed met de HTM.”

Straks stapt hij in de RandstadRail naar huis. “Vanochtend moest ik 25 minuten wachten. Iedereen om me heen schelden op de HTM. Gelukkig was ik nog in burger.”

Reactie achterlaten