Woonzorg naar Rokkeveen

Met het opheffen van het beslag op grond in Rokkeveen is de realisering van een oude wens van de gemeente Zoetermeer dichterbij gekomen: de bouw van een woonzorgcomplex. De grond is vrijgekomen na het definitief schrappen van de ZoRo-lijn.

Op de kaart van de gemeente Zoetermeer is het niet goed te zien, maar op de luchtfoto’s van Google Maps des te beter: een brede strook ongebruikte grond ten zuiden van de A12 en ten zuidoosten van de Nathaliegang, doorlopend tot de Ahornzoom tot aan de grens met Pijnacker.

Tot voor kort was deze strook gereserveerd voor de ZoRo-lijn, de snelle openbaar vervoersverbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam. De strook zou aansluiten in Pijnacker.

“De ZoRo-lijn was al langer uit beeld,” zegt wethouder Bé Emmens (stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening). De toekomstige verbinding is volgens Emmens ‘niet meer relevant’, vanwege het nieuwe RandstadRail-station dat op bedrijventerrein BleiZo moet verrijzen.

Van daaruit komt er een openbaar vervoersverbinding naar Lansingerland en dan naar Rotterdam: eerst een busverbinding en later wellicht zelfs een railverbinding. Emmens: “Maar dat is iets voor de verre toekomst.”

Bovendien had de gemeente Pijnacker-Nootdorp al lang andere bestemmingen gegeven aan de grond voor de ZoRo-lijn. Emmens: “Het had voor ons dus ook niet zo’n zin meer dat te doen. Ook de raad vroeg ons steeds hoe het ermee stond.’

Aan de provincie Zuid-Holland werd gevraagd of het nog nodig was de grond vast te houden voor de ZoRo-lijn. Deze week kwam het verlossende woord uit Den Haag; het ‘beslag’ op de betreffende grond is opgeheven.

Emmens is blij. Het gaat tenslotte om een flinke lap grond. “Daar kunnen we nu van alles mee gaan doen: kantoren, woningen, andere voorzieningen.” Vastomlijnde plannen zijn er niet, op het woonzorgcomplex na dan.

De gemeente praat al jaren met Vestia over de vestiging van een woonzorgcomplex (wozoco) in Rokkeveen. In een wozoco wonen vaak oudere mensen zelfstandig, maar met zorg altijd vlak in de buurt.

“Er zijn al wat losse schetsen gemaakt, maar dat was allemaal onder voorbehoude van het vrijkomen van de grond. Nu kunnen we verder met de concrete invulling van de plannen.”

Wanneer het complex gebouwd gaat worden weet Emmens niet. Politiek verwacht hij geen gedoe. “Mijn inschatting is dat we eind dit jaar, begin 2011 aan de slag kunnen.”

Reactie achterlaten