Vertraging voor nieuw station Bleizo

De toekomst van het nieuwe NS-station Bleizo is ongewis. De recessie werpt zijn schaduw over de ontwikkelingen rond het station op de grens met Bleiswijk. Daardoor is het onzeker hoe rendabel het project wordt.

Dat blijkt informatie van bronnen rondom het project. Eigenlijk was het de bedoeling dat de eerste trein al medio volgend jaar de eerste stop zou maken op het nieuwe station Bleizo. De Nederlandse Spoorwegen hebben echter nog geen zicht op het verwachte aantal reizigers. De eerste stop is nu niet voor 2014 te verwachten.

“Er is onlangs een goed en openhartig gesprek geweest met de gemeente, waarin wij hebben herhaald dat de NS Bleizo een kansrijk station achten,” laat een NS-woordvoerder weten “Om het rendabel te maken moet er echter voldoende zekerheid zijn over het te verwachten aantal nieuwe reizigers.” En die zekerheid is nu nog niet te geven.

Het is vooral de economische tegenwind die roet in het eten gooit. “In deze tijden van recessie blijkt het erg lastig om toezeggingen te doen over langetermijnplannen rond Bleizo. Omdat de NS zelf geen enkele grip hebben op de invulling van de randvoorwaarden, blijven we de plannen in dit gebied op de voet volgen. Natuurlijk blijven we hierover ook in gesprek met de gemeente.”

Ondanks de recessie houdt het projectbureau Bleizo, dat namens de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland optreedt, goede moed. “Er lopen al een aantal gesprekken met bedrijven,” laat een woordvoerder weten. “Over de inhoud kan ik geen mededelingen doen.”

Ondanks het steeds vooruitschuiven van de opleverdatum wil de woordvoerder van vertraging niets weten. “De planvorming is al een heel eind. Er zijn gesprekken met het rijk over extra financiering. En we zijn in overleg met de NS over het verwachte aantal reizigers. Maar we hebben geen signalen dat dit tot oponthoud zal gaan leiden.”

De woordvoerder wijst op het doortrekken van de Oosterheemlijn. Daarover nam het stadsgewest Haaglanden onlangs een positief besluit. “Het zandbed is al gelegd. Binnenkort kan je dus met Randstadrail naar het toekomstige station Bleizo rijden.”

Bron: AD/Haagsche Courant

Reactie achterlaten