Nieuwe buslijnen naar Lansingerland en Rotterdam

Op 23 augustus gaat het nieuwe lijnennet van Qbuzz in. De komst van RandstadRail naar Rotterdam Centraal op 16 augustus zijn grote delen van Lansingerland nu snel rechtstreeks verbonden met het centrum van Rotterdam. Het buslijnennet sluit hier voortaan op aan.

Ook voor Zoetermeer heeft dat ingrijpende gevolgen. De buslijnen 170, 173 en 204 krijgen volledige nieuwe routes. Een aantal nieuwe buslijnen verzorgt snelle verbindingen met Bleiswijk en Berkel Westpolder. In die laatste plaats is een snelle overstap op RandstadRail naar Rotterdam mogelijk.

Onderstaande opsomming is niet compleet voor de buslijnen buiten Zoetermeer.

Buslijn 170

Deze lijn blijft herkenbaar als de oude 170. Zoetermeer Centrum West – Zoetermeer Oost – Zoetermeer- Berkel & Rodenrijs – Bergschenhoek – Rotterdam station Noord.

In Hillegersberg wordt gereden via de Ringdijk. In de avond maakt deze lijn in Berkel in ommetje via station Westpolder voor de overstappers van/op de metro. In Berkel en Hillegersberg wordt buslijn 170 aangevuld door lijn 171 waardoor de frequentie wordt verdubbeld.

Buslijn 174 en 274

Buslijn 173 gaat alleen nog rijden tussen Bleiswijk en Berkel Westpolder. De buslijn die tussen Zoetermeer en Bleiswijk rijdt, wordt lijn 174. In Zoetermeer wordt de bestaande route van lijn 173 gereden. Het vertrek uit Zoetermeer is niet meer op de knooptijden van Centrum West (wordt: .12 en .42). Deze bus rijdt alleen door de weeks vanaf Berkel Westpolder door naar Delft TU en station Delft.

In de spitsuren rijdt er een sneldienst Zoetermeer Centrum West – station Zoetermeer – Zoetermeer Oost – Lansingerland – Bleiswijk. Deze rijdt vervolgens in Bleiswijk verder als bus 173. Zo ontstaat er een snelle verbinding tussen Bleiswijk en de Goudse lijn.

Buslijn 270

Sneldienst Zoetermeer – Berkel Westpolder. Deze nieuwe lijn is de voorloper van de ZoRo-buslijn en biedt een snelle overstapverbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam (rijtijd 18 minuten, overstap 3 minuten). Daarmee wordt een reis tussen de centra van Zoetermeer en Rotterdam mogelijk in een half uur. Deze buslijn stopt niet tussen station Zoetermeer en Berkel Westpolder.

Buslijn 204

Vervalt. De route tussen Zoetermeer en Bleiswijk wordt overgenomen door lijn 274. De verbinding Zoetermeer – Rotterdam verloopt voortaan via Berkel Westpolder en buslijn 270.

Meer informatie op de buspagina.

Reactie achterlaten