Eis werkstraf na geweld

Het OM hekelde gisteren de wijze waarop twee Zoetermeerders (18) op de trappen bij station Centrum West een jongen en een meisje de schrik van hun leven hebben bezorgd.

“De slachtoffers kunnen niet zien wie het goed en wie het slecht met hen voor heeft,” zei officier van justitie mr. Bregman gisteren bij de Haagse rechtbank. “Zij waren erg overstuur. De jongen is bij de keel gegrepen en het lukte hem niet zijn vriendinnetje te beschermen tegen het groepje.”

Tegen een 18-jarige Zoetermeerder eiste de officier een werkstraf van tachtig uur en drie maanden gevangenisstraf waarvan 48 dagen voorwaardelijk wegens het gepleegde geweld op 26 februari. De man heeft al zes weken in voorarrest doorgebracht waardoor hij niet terug hoeft naar de gevangenis.

Zijn even oude maatje hoorde een werkstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. De man was in de ogen van de officier de aanstichter van de ruzie. hij liep tegen het slachtoffer aan en ging er met diens petje vandoor.

Stennis

Ook zou de man twee weken eerder stennis hebben geschopt op station Voorweg. hij zou met stenen naar HTM-controleurs hebben gegooid toen deze hem tot de orde riepen, omdat hij een bekertje tussen de rails had gegooid.

Een 19-jarige Zoetermeerder gaat vrijuit als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De man was weliswaar onderdeel van het groepje ruziezoekers, maar zou er voldoende afstand van hebben genomen. De man zorgde er ondermeer voor dat het slachtoffer zijn pet terugkreeg. Ook sprak hij een van zijn maten aan op diens gedrag. De twee Zoetermeerders (18) ontkenden gisteren dat zij uit waren geweest op ruzie. Het slachtoffer zou schreeuwend op hen af zijn gekomen. Daarna zou er slechts over en weer zijn geduwd.

Het slachtoffer heeft echter een heel andere versie. De man zegt dat de vijf mannen zo breed over de trap liepen, dat zij hem de doorgang versperden. Vervolgens zou hij zijn bedreigd en bij de keel gegrepen. “De tanden gaan eruit en je wordt voor de trein gegooid,” hoorde de man roepen. Ook richtte de agressie zich tegen het meisje. “Stop met schreeuwen, vuile kankerhoer, of ik steek je neer.”

De officier van justitie zag in de aangifte echter onvoldoende bewijs voor de bedreigingen aan het adres van de jongen en het meisje. Advocaat E. Schuijlenburg had een geheel andere mening. Volgens hem moet er algehele vrijspraak in de zaak volgen. Niet alleen voor de dreigende taal, maar ook voor de greep naar de keel zou niet genoeg bewijs zijn. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reactie achterlaten